luni, 20 noiembrie 2017

Anotimpul cugetărilor

Monica GUJAN
Bibliotecar (profesor  documentarist)
Liceul Tehnologic  “J. Lebel” Tălmaciu



Iată-ne ajunşi din nou la sfârşit de capitol … Un alt an a căzut răpus de … timp. Decembrie este cea mai preţioasă dintre luni, căci ea ne face un cadou unic: Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Această lună ne îndeamnă, mai mult ca oricând, la bunătate, la generozitate, iertare şi ne inundă sufletul de lumină, căci stă sub semnul Stelei Sfinte. 

Perioada de post, care precede Crăciunul, ne provoacă, an de an, la un test sufletesc, pe care, fiecare dintre noi, avem obligaţia să-l rezolvăm. - Ce am făcut bun în acest an?, - Sunt mândru de mine?,  - Ce-mi reproşez?, iată câteva întrebări la care suntem datori să răspundem acum. Fiecare an ce trece ne dă o lecţie de viaţă (sau mai multe), iar noi trebuie să nu răspundem cu indiferenţă, ci să încercăm să învăţăm ceva din tot ceea ce ni se întâmplă, bun sau mai puţin bun.

Haideţi să iubim şi să ne iubim mai mult, să dăruim mai mult şi să fim mai toleranţi! Haideţi să împărtăşim vestea înălţătoarei Naşteri, prin emoţionante colinde şi vesele urări, căci: „Cuvintele care nu duc mai departe lumina lui Christos, îngroaşă întunericul.” (MaicaTereza)

În această perioadă să încercăm să acordăm mai multă atenție cuvintelor pe care le rostim, fiindcă puterea acestora este uluitoare. Așa cum afirmă Hal Urban în minunata carte Puterea cuvintelor: cum poți obține rezultate majore folosind cuvintele potrivite (Editura Amaltea, 2007), cuvintele ne umanizează, „cuvintele pot schimba vieți”, „cuvintele vin din inimă”, „cuvintele pot răni și ofensa”, „cuvintele frumoase au puterea de a ne îmbogăți viețile”. În acest sens, Dale Carnegie (celebru autor american de cărți de literatură despre auto-îmbunătățire) afirma: 


„Este lesne de înțeles că stă în mâinile tale puterea de a spori fericirea acestei lumi. Cum? Rostind cuvinte de apreciere sinceră la urechea unei persoane care este singură sau descurajată. Poate că vei uita mâine cuvintele frumoase pe care le spui astăzi, dar cel care le-a auzit se poate să se bucure de ele o viață întreagă.”  


În loc de urări, am găsit de cuviință să vă împărtășesc gândurile pline de înțelepciune ale Sandei Arsene (Povești cu morală pentru copii, Editura Înger drag, 2015):


Dacă semeni onestitate, vei culege încredere.
Dacă semeni bunătate, vei culege prieteni.
Dacă semeni smerenie, vei culege măreție.
Dacă semeni perseverență, vei culege reușite.
Dacă semeni considerație, vei culege armonie.
Dacă semeni iertare, vei culege împăcare.
Dacă semeni credință, vei culege miracole.”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu