marți, 7 decembrie 2010

Colindători de seamă la Nou Român



A devenit deja o tradiţie, ca  în ajunul sărbătorii închinate Sf. Ierarh Nicolae, Complexul Muzeal „Astra” din Sibiu să organizeze „Festivalul naţional al datinilor şi obiceiurilor de iarnă”. Tot o tradiţie a devenit, ca  în cadrul acestui festival, cea de a treia zi, ziua de duminică, să fie  rezervată manifestărilor desfăşurate în satul  Nou Român.
Dacă anul trecut am primit vizita unor formaţii artistice şi grupuri de colindători din judeţele Neamţ şi Braşov, ediţia de anul acesta, cea de a IV-a la număr, ne-a prilejuit vizita unui număr şi mai mare de oaspeţi, la Nou Român sosind grupuri de colindători din judeţele Botoşani ( grupurileCăiuţii albaştri” din Fliticeni şi  Balada din Botoşani), Bacău  (Ansamblul „La porţile neamului” -  com. Palanca)  şi Neamţ (Ansamblul „Obiceiuri şi tradiţii populare Drumul Baltagului” -  comuna  Borca) .
Fiind zi de duminică, în mod firesc, oaspeţii au fost aşteptaţi de către noieni la Sfânta Biserică. Colindătorii s-au rugat, împreună cu credincioşii din sat, pentru sănătatea lor şi a familiilor lor, în biserica parohială cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”şi au adus slavă şi mulţumire  lui Dumnezeu prin intonarea câtorva colinde tradiţionale româneşti.
După un scurt moment artistic desfăşurat în faţa sfintei biserici, întreg alaiul a pornit pe uliţele satului, în cântec de sărbătoare, îndreptându-se spre Centrul cultural memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa”.
Numărul mare de colindători şi de spectatori au făcut, ca odată ajunşi la bătrânul conac, curtea acestuia să se dovedească neîncăpătoare. În acest caz, organizatorii au considerat oportun ca spectacolul să se desfăşoare într-un loc mai larg, fiind ales  în acest scop centrul satului, în faţa Monumentului Eroilor.
         Pe acest platou grupurile artistice şi-au demonstrat aleasa măiestrie, fiind  interpretate o gamă extraordinar de bogată de obiceiuri si tradiţii: Capra, Ursul, Căluşarii, Măştile, Pluguşorul, ş.a., fiecare reprezentaţie fiind răsplătită cu binemeritate aplauze  şi vii mulţumiri. 
         După-amiaza s-a încheiat cu o mică agapă frăţească oferită de gazde, bun prilej pentru localnici, dar şi pentru oaspeţi, de a se cunoaşte şi, de ce nu, de a lega noi prietenii. Fiind încântaţi de frumoasa primire ce li s-a făcut, atât la biserică cât şi la muzeu, oaspeţii noştri au promis că vor  reveni cu plăcere şi altă dată la Nou Român.
În încheiere, nu putem decât să aducem mulţumiri acelor persoane, datorită cărora acest eveniment a fost posibil la Nou Român, şi anume, domnului Valeriu Ion Olaru, directorul Muzeului Astra din Sibiu şi domnului doctor Gheorghe Telea Bologa, fiu şi cetăţean de onoare  al  satului nostru
Dragi colindători, vă aşteptăm cu drag şi la anul !

Preot paroh Ivănuşcă Liviu Florin,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu