de Pr Protopop Vasile GAFTON
JOIA MARE
Din cartea episcopului Klein, În ceasul al unsprezecelea (p. 142-143), se poate vedea ce place oamenilor şi cât de mult greşesc ei. Dar, după primierea cu urale în Duminica Floriilor, noaptea din Grădina Ghetsimani este cât se poate de greu de îndurat. Ambele, însă, sunt în acelaşi „pahar”. Dacă vrei să bei conţinutul lui, va trebui să le primeşti pe amândouă. Altfel, nu se poate.
Azi, nu ştiu cum se face că, golim mai multe pahare, consumăm multe conţinuturi care, zicem noi: sunt bune!, dar, de Un Pahar nu ne mai apropiem nici cu frică şi cu cutremur, nici cu credinţă şi cu dragoste, nicicum.
VINEREA MARE
Violenţa este cea care caracterizează cel mai bine umanul în starea căzută. Omul s-a simţit şi se simte agresat de păcat şi, în consecinţă, răspunde în acelaşi fel: prin violenţă. Diferă direcţia de manifestare, iar, atunci când unii dintre semenii noştri încep să se manifeste „normal” şi să nu se mai agreseze şi violenteze între ei, ci, agresează păcatul care acţionează prin trup, toţi îi blamăm.
Postim, ca să îndepărtăm diavolul de la noi; ne rugăm, de asemenea, pentru că alte arme nu avem împotriva lui. Şi atunci, imediat, ceilalţi sar asupra noastră: de ce faci toate astea, aşa cum le-a făcut şi femeia păcătoasă, cu mirul.
La polul opus observăm că ideea suferinţei este cât se poate de greu de acceptat de către oricine. Din această pricină omul alege mai bine să agreseze pe altul, să fie violent cu altul sau cu alţi semeni de-ai săi, decât să se „auto-agreseze” sau să facă, pur şi simplu, ceva pentru mântuirea personală
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu