joi, 24 noiembrie 2016

IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)

de Pr. Prof. Ion Ciungu





(a.  Câteva rugăciuni poloneze de la această ceremonie; b. Originea acestei ceremonii și perspectiva ei)


a.   Câteva rugăciuni poloneze de la această ceremonie

“În inimile noastre, Guvernează, Christoase! În familiile noastre, Guvernează, Christoase! … În școlile și universitățile noastre, Guvernează, Christoase! Prin națiunea poloneză, Guvernează-ne, Christoase! Ne angajăm să apărăm cultul Tău sfânt și să predicăm slava Ta regală, Christoase, Regele nostru, promitem! …”. 
 

„Într-o ceremonie la Biserica Milei Divine din Cracovia, Polonia, sâmbătă, episcopii catolici ai Poloniei, în prezența președintelui Andrzei Duda și a multor pelerini catolici, în mod official L-au recunoscut pe Iisus Hristos ca Rege al Poloniei și L-au chemat să guverneze peste națiunea lor, peste poporul ei și peste liderii lor politici.” Așa am aflat din articolul “Polish Bishops and President Duda Declare Christ King of Poland” (Episcopi Polonezi și Președintele Duda Îl Declară pe Christos Rege al Poloniei), publicat de Michael W. Chapman, pe website-ul de știri american CNSNews.com, în data de 21 noiembrie 2016.[1]


Președintele Poloniei Andrzei Duda, alte persoane oficiale, și pelerini și cler catolici participă la întronizarea lui Christos Rege al Poloniei pe 19 noiembrie, 2016, în Cracovia, Polonia. (Rorate caeli.)

«Rege Nemuritor al Epocilor, Doamne Iisuse Christoase, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, aplecând capetele noastre înaintea Ta, Rege al Universului, recunoaștem stăpânirea Ta peste Polonia, peste cei care trăiesc în patria noastră, și prin toată lumea. Dorind să ne închinăm majestății puterii și gloriei Tale, cu mare credință și iubire, strigăm: Guvernează-ne Christoase!»
«În inimile noastre, Guvernează, Christoase! În familiile noastre, Guvernează, Christoase! ... În școlile și universitățile noastre, Guvernează, Christoase! ... Prin națiunea poloneză, Guvernează-ne Christoase! Ne angajăm să apărăm cultul Tău sfânt, și să predicăm gloria Ta regală, Christoase Regele nostru, promitem! Ne angajăm să facem voia Ta și să protejăm integritatea conștiințelor noastre, Christoase Regele nostru, promitem! Ne angajăm să ne îngrijim de sfințenia familiilor noastre, și de educația creștină a copiilor, Christoase Regele nostru, promitem!
Rege al regilor și Stăpâne al Conducătorilor! Îți încredințăm poporul polonez și liderii polonezi! Fă-i să-și exercite puterea în mod echitabil și în conformitate cu legile Tale. ... Guvernează-ne Christoase! Guvernează ca Rege în patria noastră și guvernează ca Rege în fiecare națiune – pentru gloria mai mare a Prea Sfintei Treimi și pentru mântuirea omenirii.»

b.   Originea acestei ceremonii și perspectiva ei

„ ... originea acestei ceremonii din Polonia a pornit  din «revelațiile primite, sau după cum se spune că au fost primite, de Serva lui Dumnezeu Rosalia Zelkova,» a anunțat preotul Mc Donald. «Domnul, a zis ea, a cerut ca El să fie întronizat ca Rege de către națiunea poloneză în sensul propriu-zis, și nu doar în inimile polonezilor, într-un mod deosebit, și acest lucru va salva Polonia într-un război care urmează să vină.»

După Vatican II la începutul anilor 1960, totuși, această idee «nu a găsit sprijin mult printre episcopi,» a zis părintele Mc Donald. După mai mult de patruzeci de ani, polonezii catolici și clerul catolic sunt mai entuziaști în legătură cu acest act.
Toate informațiile de mai sus le-am luat din articolul citat la nota numărul 1.
Informații în plus am mai găsit în articolul “Jesus Christ Has Officially Been Declared The King Of Poland” (Iisus Christos A Fost Declarat În Mod Oficial Rege Al Poloniei), publicat de Mark Woods pe Christian Today, în data de 22 noiembrie 2016.[2] Din acest articol citez mai jos:
Ceremonia a fost ținută la Biserica Milei Divine din Cracovia sâmbătă, iar liturghia a fost repetată în biserici prin țară în ziua următoare.”
Potrivit Conferinței Episcopilor Polonezi, ea a fost programată să coincidă cu sfârșitul Anului Jubileu al Milostivirii din Biserica Romano-Catolică și cu a 1050 – a aniversare a Creștinismului Polonez.”
„O încercare precedentă din partea parlamentarilor de dreapta în 2006 a eșuat, căci Biserica însăși s-a opus. Monseniorul Tadeusz Pieronek, membru al episcopatului Poloniei și rector la Academia de Teologie papală din Cracovia, a zis atunci: «Christos nu are nevoie de o rezoluție parlamentară ca să fie rege al inimilor noastre.»
Un rege de mai de mult al Poloniei, Ioan Cazimir, a declarat-o pe Maria regină de onoare a țării în urmă cu mai mult de 350 de ani.
Potrivit Conferinței Episcopilor Polonezi, acest act nu a fost punctul culminant ci începutul lucrării de întronizare a lui Iisus Hristos în Polonia și în națiunea poloneză. Episcopii au accentuat că guvernarea lui Iisus nu a fost coercitivă și că `întronizarea` nu a fost plănuită să adauge la onoarea sau puterea lui Iisus ci a fost o recunoaștere națională a suveranității Lui peste univers.
După ceremonia aceasta, episcopul Andrzej Czaja a zis: «Aceasta nu este o declarare a lui Christos Regele, pentru că El este rege. Aceasta nu este o declarare a lui Christos Regele Poloniei. Regatul Lui nu este de pe acest pământ, iar stăpânirea Lui este peste întregul univers,» adăugând că se cuvine să recunoaștem guvernarea lui Christos ca Rege peste lumea întreagă și să ne supunem legii Lui și voinței Lui.




[1] Michael W. Chapman, Polish Bishops and President Duda Declare Christ King of Poland, CNSNews.com, November 21, 2016, http://www.cnsnews.com/blog/michael-w-chapman/polish-bishops-and-president-duda-declare-christ-king-poland
[2] Mark Woods, Jesus Christ Has Officially Been Declared The King Of Poland, Christian Today, 22 November, 2016, http://www.christiantoday.com/article/jesus.christ.has.officially.been.declared.the.king.of.poland/101673.htm

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu