duminică, 3 martie 2013

Primăvara

Prof. Maria Cecilia ŞOŞU  
C.N. „Unirea” - Braşov







            Când  vine  primăvara speranţa reînvie şi dragostea-i  în floare, căci iertarea devine acum lege a firii.
            Fiecare dintre noi îşi are anotimpul său preferat, dar de gustibus et coloribus non disputandum (despre gusturi şi culori nu se discută). Şi totuşi…S-ar cuveni să iubim cu toţii la fel de mult acest anotimp. De ce_ Pentru că primăvara înseamnă mai mult decât mărţişoare oferite celor dragi, felicitarea adresată mamei, nunta tainică a fluturilor, caişii îmbrăcaţi în bumbacul selenar, cântecul mierlei buimăcite de soare, spume violete de liliac, săgeţile rândunelelor care alunecă pe atlazul azurului palid sau verdele crud al pădurilor.
            Dincolo de aceste coordonate, PRIMĂVARA înseamnă BUNAVESTIRE şi iubim această zi în care Dumnezeu se face Fiu al Fecioarei Maria, pentru că este începutul mântuirii omenirii. Dacă nu ar fi fost Bunavestire, nu ar fi fost nici Floriile şi nici Paştele.
Într-o zi de primăvară a intrat Domnul Nostru Iisus Hristos în Ierusalim, întâmpinat fiind cu ramuri înflorite de finic, salcie  şi palmier şi a anticipat apropiata sa biruinţă a omenirii pe care o poartă în sine.
            Şi tot într-o zi de primăvară S-a răstignit pentru mântuirea noastră şi în acelaşi sublim anotimp a înviat şi s-a înălţat la ceruri, pregătindu-e şi nouă celor ce iubim existenţa într-un suiş, o scară spre înălţare.
            Iată de ce se cuvine să iubim primăvara mai mult decât celelalte anotimpuri. Primăvara înseamnă pocăinţă, smerenie, mărturisire, iertare, activare a alterităţii ( a trăirii vieţii celuilalt ca supremă formă a iubirii), primăvara înseamnă trecere de la moarte la viaţă şi implicit biruinţă.
            PRIMĂVARA…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu