marți, 22 august 2017

ÎNVĂȚĂMÂNTUL E ÎNCĂ CONSTRUIT PE O PLATFORMĂ ATEISTĂ (în Rusia, 2017)

(tineretul și educația în Rusia, interviu cu rectorul Universității Ortodoxe din Moscova)

 de Pr. Prof. Ion Ciungu



“Zis-a cel nebun în inima sa: "Nu este Dumnezeu!" Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.” (Psalmul 13,1).[1]


( a. Interviu cu rectorul Universității Ortodoxe Sf. Tikhon din Moscova ; b. Să ne amintim)

Universitatea Ortodoxă Sfântul Tikhon, Moscova
Domul noului campus din Aleea Likhov, în construcție, 2008

a.   Interviu cu rectorul Universității Ortodoxe Sf. Tikhon din Moscova 

Pe data de 21 august 2017, a apărut un interviu cu rectorul Universității Ortodoxe Sf. Tikhon din Moscova, arhipreotul  (protopopul) Vladimir Vorobiev, publicat pe site-ul ortodox francez Orthodoxie.com, al Bisericilor de tradiție rusă din Europa Occidentală, dependente de Patriarhia Ecumenică din Constantinopol (Istanbul). Interviul a fost publicat prima dată în limba rusă, în revista «Argumenty i Fakty» (Argumente și Fapte), în data de 18 august 2017, de Julia Tutina, care l-a intervievat pe rector. Titlul interviului în franceză este astfel: “L’archiprêtre Vladimir Vorobiev, recteur de l’Université orthodoxe Saint-Tikhon de Moscou : «Nous récoltons les fruits de l’expérience athée»”  (Arhipreotul Vladimir Vorobiev, rector al Universității ortodoxe Sfântul Tikhon din Moscova: «Noi recoltăm fructele experienței ateiste».[2] Traduc în continuare acest articol, introducând unele subtitluri în plus:
“NOI RECOLTĂM FRUCTELE EXPERIENȚEI ATEISTE

-      V-ați angajat deja de 25 de ani în domeniul pedagogiei. Tineretul s-a schimbat în această perioadă?

-      Acum, în toată societatea, dar în mod deosebit în biserici, se pot vedea din ce în ce mai multe familii numeroase, și acestea sunt familii bune. Dar părinții, în cea mai mare parte, sunt neofiți, adică ei au descoperit credința atunci când erau deja la vârstă adultă, după ce au fost crescuți în familii atee. De asemenea, femeile își cresc copiii în același fel în care au fost crescute ele de mamele lor.


În general, tineretul oferă un spectacol absolut trist, chiar catastrofal

 Și se dovedește deci că adeseori aceste noi mame nu știu să-și educe copiii în spiritul tradițional ortodox, pur și simplu nu știu cum să facă. Tocmai din acest motiv chiar tineretul actual care merge la biserică nu este adeseori așa cum s-ar dori să fie. În general, tineretul oferă un spectacol absolut trist, chiar catastrofal.


-      Dar, pentru aceasta nu suntem noi înșine responsabili ?

-      Bineînțeles, greșeala revine vechii generații, bunicelor și bunicilor actuali, străbunicelor și străbunicilor, care au respins biserica, și care au uitat ce este credința și moralitatea creștine. Iată că acum poporul și Statul recoltează fructele experienței ateiste.


-      Oamenii vorbesc din ce în ce mai rău limba lor maternă. De ce?

-      Unul dintre motive este tendința patologică a rușilor de a gândi că totul este la noi mai rău decât la alte popoare, și de a imita Occidentul. Spuneți-mi de ce, în Rusia, există afișe în engleză pe străzi ? Evident, e sigur că aceasta este mai atractiv pentru ruși ! Astfel se exploatează psihologia servilă. Situația aceasta e foarte tristă și duce la faptul ca foarte numeroase cuvinte străine să pătrundă în limba rusă. Bineînțeles că mass-media contribuie mult la acest lucru. Mai există o mare nenorocire, e vorba de «noua limbă» [limba stilului birocratic umplut cu cuvinte străine], stilul lapidar al ordinatorului, acesta fiind în mod natural fatal pentru limbă. Și ultima cauză, epoca tehnocratică actuală care se face deseori simțită în mod catastrofal în domeniul științelor umane.


 Există mai puțini scriitori, oamenii citesc mai puțin

Există mai puțini scriitori, oamenii citesc mai puțin, lumea urmărește din ce în ce mai mult televizorul, ordinatorul. Întrebați-i pe studenți : I-ați citit pe Tolstoi, Dostoievsky, Pușkin ? Se dovedește că un mare număr dintre ei nu i-au citit niciodată și că nici nu au intenția să-i citească. Chiar în epoca puterii sovietice, exista o aspirație spre cultura veritabilă la tineri, în timp ce acum, pentru aceștia, cultura se limitează la datele pe care le poți obține cu ajutorul câtorva «click-uri» rapide pe internet.


-       Se vorbește acum de pericolul gadget-urilor, al rețelelor sociale, părinții sunt înspăimântați de «balenele albastre» [joc informatic care după unii ar duce la sinuciderea adolescenților, nota trad.]. Pericolul nu este exagerat?

-      La noi (la Institutul Sfântul Tykhon), în mod natural există mai puține astfel de cazuri, căci aceștia sunt copii ai unei anumite categorii de familii care frecventează Institutul ortodox. Dar există și la noi studenți ale căror simțuri morale sunt puțin dezvoltate. Chiar fără «balene albastre», este teribil să vezi că un copil obișnuit nu poate să trăiască fără internet, fără rețele sociale. Este o adevărată calamitate. M-am interesat în mod special de ceea ce se făcea la acest nivel în țările europene și în America.

În Anglia, în colegii celebre, elevii, studenții, nu au dreptul să poarte cu ei un telefon 

În Anglia, de exemplu, în colegii celebre care au o istorie de secole, elevii, studenții, nu au dreptul să poarte cu ei un telefon. Ei locuiesc în internat, și nu pot să aibă acolo nici internet, nici ordinator, nici telefon. Pentru a vorbi cu familia lor la telefonul mobil este necesară o autorizație specială, iar conversația este supravegheată. Ei lucrează la ordinator într-o sală mare, în care se găsește permanent un inspector : el vede pe un ecran ce face fiecare. Nu există niciun joc, nicio rețea socială, nu poți decât să lucrezi cu ordinatorul.


-      Sunteți partizan sau adversar al «examenului de Stat unificat» [examn final al instituțiilor secundare, unificat pentru toată Federația Rusă, nota trad. ] ?

-      Trecerea la examenul de Stat unificat nu-mi place, dar trebuie să te supui legii. Eu cred că reformele actuale ale învățământului au distrus într-o proporție semnificativă ceea ce a fost acumulat de strămoșii noștri. Din timpul puterii sovietice, noi aveam un sistem de învățământ care nu era rău. Defectul lui principal și distructiv era ateismul.


Dar sistemul rus actual de învățământ este de asemenea construit pe o platformă ateistă

Dar sistemul rus actual de învățământ este de asemenea construit pe o platformă ateistă. Sistemul ortodox de învățământ pe care noi ne străduim să-l formăm și să-l dezvoltăm în orice mod posibil nu poate, cu siguranță, să înlocuiască tradiția funestă care s-a creat în timpul puterii sovietice. Orice învățământ, chiar tehnic sau referitor la științele naturale, trebuie să fie bazat pe o anumită concepție despre lume.


Condiția principală pentru supraviețuirea unui Stat în lumea contemporană este calitatea sistemului său educativ

În urmă cu câtva timp am citit rezultatele unei anchete de statistică. Aceasta dădea o concluzie interesantă : condiția principală pentru supraviețuirea unui Stat în lumea contemporană este calitatea sistemului său educativ. Dar dacă, mai înainte, învățământul era dat pe fundamentul unei viziuni creștine despre lume, astăzi aceasta este materialistă. Însă, a renunța la tot ce a fost creat în epoca creștină înseamnă a nimici cultura. Aceste straturi culturale care au fost create de creștinism nu sunt numai rădăcinile culturii contemporane, ci conținutul ei. Mai ales în Rusia. Până la revoluție, Statul era ortodox, delegațiile de putere în stat se făceau în mod principal pe baza eticii ortodoxe. Orice percepție a vieții era creștină. A lichida concepția creștină despre lume este tot una cu asasinarea culturii. Și noi suntem din nefericire martorii vii ai realizării acestei legi.


Societatea sovietică a început treptat să renunțe la poruncile creștine – nu fura, nu ucide, nu comite adulter

Societatea sovietică a început treptat să renunțe la poruncile creștine – nu fura, nu ucide, nu comite adulter. Și ce a ieșit din aceasta ? Națiunea a ajuns pe pragul dispariției.”


Arhipreotul (protopopul) Vladimir Vorobiev, rector al Universității Ortodoxe Sfântul Tikhon, Moscova



b.   Să ne amintim


În acest an, în Biserica Ortodoxă Rusă a fost cel mai mare număr, care a existat vreodată, de candidați la pregătirea pentru preoție. Putem revedea articolul „SECERIȘUL ESTE MULT DAR LUCRĂTORII SUNT PUȚINI (număr record la pregătirea pentru preoție, în Rusia, 2017)”, publicat în data de 14 iulie 2017, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[3]

Suferințele și crimele comise de fanatismul ateist nu trebuie uitate, după cum evreii nu uită Holocaustul. Putem revedea articolul „DESPRE FANATISMUL ATEIST (fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamiști și Inchiziția laolaltă)”, publicat în data de 16 august 2017, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[4]

Un recent studiu psihologic american arată că oamenii cunosc destul de bine de ce sunt capabili ateii. Putem revedea articolul “UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU (așa cred 60% din respondenți; studiu psihologic, 2017)”, publicat în data de 13 august 2017, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[5]

Ateismul este propagat în mod deosebit de evrei, efectul lucrării lor văzându-se în Franța de azi unde 2.800 de biserici se vor demola. Putem revedea articolul “NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează?!)”, publicat în data de 27 iulie 2017, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[6]

Faptul că evreii-derbedei-atei se ocupă cu știința de a manipula oamenii, pe bază de minciuni, și cu scop de furt în formă continuată, îl putem vedea din activitatea evreilor Vishnevsky și Reznik, parlamentari ruși, care în anul 2017 au scos pe străzi la demonstrații peste 100 de mii de oameni contra restituirii către proprietara de drept, Biserica Ortodoxă Rusă, a Catedralei Sfântului Isaac din Sankt Petersburg, Catedrală care a fost furată de bolșevici și transformată în Muzeul Ateismului. Putem revedea articolul „EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)”, publicat în data de 17 februarie 2017, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[7]

Faptul că evreii au interesul ca ISIS să existe îl putem vedea din declarația din anul 2016 a profesorului evreu Efraim Inbar, director al Centrului Strategic Begin-Sadat, care lucrază cu NATO și cu Guvernul Israelian. Putem revedea articolul “DUMINCA FLORIILOR CU 44(52) DE MORȚI (ÎN EGIPT, ISIS)”, publicat în data de 12 aprilie 2017, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[8]

După batjocorirea lui Dumnezeu în Franța prin caricaturi la Charlie Hebdo, și după atacurile de la sediul Charlie Hebdo, precum și după atacurile de la sala Bataclan, sală care fusese a unor evrei, condițiile de insecuritate în care au ajuns evreii i-au determinat pe 8000 de evrei să plece din Franța în Israel, în anul 2015. Din toată lumea au plecat în Israel 30.000 de evrei în anul 2015. De asemenea, din Rusia au plecat 7000 de evrei în Isarael în anul 2016. Acum nu se mai simt în siguranță nici în Marea Britanie, și vor să plece și de acolo din cauza antisemitismului. Așa putem observa din articolul “One in three Jews considers leaving Britain because of rising anti-Semitism” (Unul din trei evrei ia în considerare faptul de a părăsi Britania din cauza creșterii anti-semitismului), publicat de Ruth Gledhill, în data de 20 august 2017, pe site-ul agenției de știri creștine non-denominațională Christian Today din Londra.[9] De asemenea, putem revedea articolul 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI”, publicat în 7 decembrie 2015, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[10]

Învățământul este încă construit pe o platformă ateistă nu numai în Rusia și în alte țări, ci și în România, și influența pretins științifică a ateismului propagat de evreii-derbedei-atei o cunoaștem și în școlile românești, cunoaștem disprețul față de ora de Religie din școlile românești. Putem revedea unele aspecte referitoare la acest subiect în articolul AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017), publicat în data de 19 iulie 2017, pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[11]


Să ne rugăm Tatălui nostru Sfânt din din Ceruri ca să ni-L dea permanent pe Duhul Curat și Sfânt, adică pe Spiritul Adevărului Mângâietor de la Iisus, ca astfel să-l putem învinge pe Duhul Necurat, cu toate duhurile necurate, sub orice forme s-ar manifesta, inclusiv sub forma ateismului! 

Mult iubit și frumos slăvit să fie Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!




[2] L’archiprêtre Vladimir Vorobiev, recteur de l’Université orthodoxe Saint-Tikhon de Moscou : «Nous récoltons les fruits de l’expérience athée», Orthodoxie.com, 21 August 2017, http://orthodoxie.com/larchipretre-vladimir-vorobiev-recteur-de-luniversite-orthodoxe-saint-tikhon-de-moscou-nous-recoltons-les-fruits-de-lexperience-athee/
[3] Pr.prof. Ion Ciungu, SECERIȘUL ESTE MULT DAR LUCRĂTORII SUNT PUȚINI (număr record la pregătirea pentru preoție, în Rusia, 2017), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, vineri, 14 iulie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/07/secerisul-este-mult-dar-lucratorii-sunt.html
[4] Pr.prof. Ion Ciungu, DESPRE FANATISMUL ATEIST (fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamiști și Inchiziția laolaltă), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, miercuri, 16 august 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/08/despre-fanatismul-ateist.html
[5] Pr.prof. Ion Ciungu, UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU (așa cred 60% din respondenți; studiu psihologic, 2017), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, duminică 13 august 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/08/un-om-ucigas-in-serie-probabil-ca-e-un.html
[6] Pr.prof. Ion Ciungu, NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează?!), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, joi, 27 iulie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/07/nu-va-ramane-aici-piatra-pe-piatra-care.html
[7] Pr.prof. Ion Ciungu, EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, vineri, 17 februarie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/02/evrei-contra-catedralei-sfantului-isaac_17.html
[8] Pr.prof. Ion Ciungu, DUMINCA FLORIILOR CU 44(52) DE MORȚI (ÎN EGIPT, ISIS), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, joi, 27 iulie 2017, miercuri 12 aprilie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/04/duminica-floriilor-cu-44-52-de-morti-in_12.html
[9] Ruth Gledhill, One in three Jews considers leaving Britain because of rising anti-Semitism, Christian Today, 20 August 2017, https://www.christiantoday.com/article/one.in.three.jews.considers.leaving.britain.because.of.rising.antisemitism/112167.htm?internal_source=ct_most_popular
[10] Pr.prof. Ion Ciungu, 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI, Protopopiatul Ortodox Român Avrig, luni 7 decembrie 2015, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2015/12/2015-de-la-charlie-hebdo-la-martirii.html
[11] Pr.prof. Ion Ciungu, AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, Duminică, 9 iulie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/07/avem-nevoie-si-de-iisus.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu