miercuri, 16 august 2017

DESPRE FANATISMUL ATEIST

(fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamici și Inchiziția laolaltă)
de Pr. Prof. Ion Ciungu


“Zis-a cel nebun în inima sa: «Nu este Dumnezeu!» Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.”[1]



Ne amintim că în 7 august 2017 a fost publicat un studiu psihologic american din care rezultă că, după opinia persoanelor chestionate în 13 țări din diferite zone ale lumii, probabilitatea ca un om ucigaș în serie să fie om ateu este mai mare decât probabilitatea ca un om ucigaș în serie să fie om cu credință în vreo divinitate.  Putem revedea unele aspecte referitoare la acest studiu în articolul „UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU”, publicat pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig, în data de 13 august 2017.[2]


( a. Articol Despre Fanatismul Ateist; b. Crimele ateismului și ale unor „creștini)



O icoană creștină ortodoxă rusă îi reprezintă pe bolșevicii atei trăgând cu arme de foc asupra unei procesiuni de credincioși ortodocși ruși, în Astrahan, în 23 iunie 1919.


După apariția studiului psihologic american, în discuțiile pe care le-am avut pe internet cu unii atei aceștia au spus că percepția societății exprimată, în acest studiu, cu privire la atei, nu înseamnă că este și adevărată, și că ateii, de fapt, sunt oameni cumsecade, onești, bazați pe știință și obiectivi. E posibil ca unii să fie așa. Însă, eu le-am adus argumentul cel mai recent despre minciunile evreilor-derbedei-atei ca Vishnevsky și Reznik, parlamentari ruși, care se ocupă cu știința de a manipula oamenii, și a-i scoate pe străzi la demonstrații, în anul 2017, cu scopul de furt în formă continuată, adică de a nu se restitui către proprietara de drept, Biserica Ortodoxă Rusă, Catedrala Sfântului Isaac din Sankt Petersburg, care a fost furată de bolșevicii atei și transformată în Muzeul Ateismului. Ateii cu care am discutat despre studiul psihologic american nu au avut replică la acest argument pe care li l-am adus. Ei aduceau argumente învechite contra religiei, vorbind la modul general, despre superioritatea iluminiștilor francezi, despre inexistența lui Iisus ca persoană istorică, care de fapt sunt probleme depășite. Putem revedea situația despre Catedrala Sfântului Isaac din Sankt Petersburg în articolul „EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC”, publicat pe blogul Protopopiatului Avrig în 17 februarie 2017.[3] De asemenea, despre Iisus ca persoană istorică putem revedea articolul „IISUS PRIVIT AZI CA PERSOANĂ ISTORICĂ”, care se referă la cartea „Anchetă despre Iisus ca persoană istorică”, a scriitorului american Robert J. Hutchinson, apărută la Paris în martie 2017.[4] Despre superioritatea”  ateilor iluminiști, și comuniști, putem afla unele aspecte din rândurile de mai jos.



a.   Articol Despre Fanatismul Ateist


Pe site-ul ortodox rus Pravmir.com a fost publicat în data de 20 iunie 2012, articolul “On Atheistic Fanaticism” (Despre Fanatismul Ateist), scris de Sergey Khudiev.[5] Traduc parțial din acest articol, introducând subtitluri în plus:

Un Atac Tipic

„Există diferite moduri de a vorbi despre religie și ateism. O discuție aprofundată, completă, este posibilă, și eu am avut ocazia să întâlnesc atei serioși, gânditori, care aspiră în mod sincer spre o judecată onestă și independentă.”
„În acest articol aș dori să examinez unul din clișeele propagandei ateiste. Un comentariu obișnuit al acestei propagande este referința la crimele comise sub steagul religiei: aruncați o privire, zic ei, la nebunia la care te duce credința în Dumnezeu. Așadar, însăși această credință este nebunească și vătămătoare. Acest argument, care este repetat constant, poate fi găsit în cartea recentă a lui Richard Dawkins, The God Delusion (Iluzia numită Dumnezeu), care «a avut un succes comercial enorm» potrivit website-ului BBC.” La un moment dat Khudiev citează din Dawkins. Eu traduc aici un pasaj citat din Dawkins, adăugând în paranteze pătrate cuvinte de la mine pentru a înțelege la ce se referă.

Ateul britanic Richard Dawkins își imaginează că dacă n-ar exista religie n-ar exista crime, războaie, exploatare, pedepse

„Imaginați-vă, cu John Lenon, o lume fără religie. Imaginați-vă că nu există persoane sinucigașe care detonează bombe, că ne există [atacurile sinucigașe coordonate de Al-Qaeda contra SUA în] 11 septembrie [2001], că nu există [atacurile sinucigașilor teroriști islamiști din] 7 iulie [2005 în Londra], că nu există Cruciade, că nu există vânătorile de vrăjitoare, că nu există Complotul prafului de pușcă, că nu există Împărțirea Indiei, că nu există Războaiele israeliene/palestiniene, că nu există masacrele sârbe/croate/mahomedane, că nu există persecutarea evreilor ca `ucigași ai lui Hristos`, că nu există `necazul` din Irlanda de Nord, că nu există `crimele pentru onoare`, că nu există televangheliști cu costume strălucitoare și cu părul bufant care îi jecmănesc de bani pe oamenii creduli (`Dumnezeu vrea ca voi să donați până când doare`). Imaginați-vă că nu există talibani care să dinamiteze statui antice, că nu există decapitări publice ale blasfematorilor, că nu există biciuire a pielii feminine pentru crima de a arăta 2,5 cm din ea.”

Creștinul ortodox rus Sergey Khudiev contrazice ceea ce spune Dawkins, afirmând că crimele pentru onoare, naționalismul militant, războaiele, pot funcționa perfect fără existența religiei

„Ai putea fi de acord, vorbind la modul general, că într-o lume fără religie n-ar exista talibani care să distrugă statui budiste, din lipsa budismului; și nimeni nu i-ar fi persecutat pe evrei, pentru că [nici] n-ar exista evrei. Același lucru este valabil și pentru alte popoare, civilizații, și culturi create de religii. Totuși, în măsura în care înțeleg eu, autorul nu vorbește aici așa de mult despre aceasta, ci din contră el aici afirmă că religia, după părerea sa, este sursa la tot acest rău. Autorul nu știe că «crimele pentru onoare» sau naționalismul militant pot funcționa perfect fără nicio religie; el pare înclinat să atribuie religiei tot răul care are loc în societățile non-ateiste.”
„ Aș nota în paranteză că mulți participanții la conflictul din Irlanda de Nord (după cum este cazul și în multe alte conflicte) sunt tot așa de atei ca Dawkins; pentru ei «catolic» și «protestant» semnifică auto-identificarea lor națională.  ”

Suferințele cauzate de fanatismul ateist nu trebuie uitate, după cum evreii nu uită Holocaustul

“De fapt noi știm despre ce vorbim acum când vine vorba despre fanatism, intoleranță, și persecuție pentru convingeri. Țara noastră a suferit foarte mult din partea fanatismului și intoleranței – mai mult, cred, decât orice altă țară din lume, cu excepția Cambodgiei. Oroarea acestor evenimente se cuvine să nu fie uitată niciodată. Se cuvine să păstrăm memoria lor într-un mod tot așa de inflexibil cum au păstrat evreii memoria Holocaustului – pentru că cuvintele «cine uită lecțiile istoriei este condamnat să le repete» sunt nu doar niște cuvinte care te fac să gândești, ci sunt realmente adevărate. Se cuvine să ne aducem aminte de victimele fanatismului care au fost împușcate în ceafă, care au fost ciopârțite în bucăți, care au fost înfometate până la moarte, sau care au fost ucise în multe alte moduri; se cuvine să ne aducem aminte de operele de cultură și de artă distruse de fanatici; se cuvine să ne aducem aminte că acești fanatici au creat una dintre cele mai oribile tiranii din istorie. Mai mult, se cuvine să ne aducem aminte că acest fanatism a fost ateist.”

Fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamici și Inchiziția laolaltă

„Nu oamenii bisericii i-au împușcat pe atei la Butovo; situația a fost exact invers. Realitatea istorică este că fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii islamici și Inchiziția laolaltă. Prin aceasta nu vreau să spun că toți ateii sunt fanatici și absolut însetați de sânge – nu acesta este cazul – ci doar să atrag atenția spre faptul că una dintre formele cele mai devastatoare ale fanatismului, Bolșevismul, a fost de fapt ateist. Așadar, să crezi că ura, fanatismul și persecuția sunt produse ale religiei - și mai mult, să recomanzi ateismul ca remediu la toate aceste calamități – ar însemna să declari ca fiind non-existentă întreaga istorie a Rusiei din secolul al douăzecilea (și nu numai a Rusiei).”

Dawkins zice că nu contează faptul dacă Hitler și Stalin au fost atei, ci contează că ateismul nu influențează în mod sistematic oamenii să facă fapte rele

„Dawkins scrie: «Ceea ce contează nu este faptul dacă Hitler și Stalin au fost atei, ci faptul dacă ateismul influențează în mod sistematic oamenii să facă fapte rele. Nu există cea mai mică evidență că el face așa ceva.»

Khudiev îl contrazice pe Dawkins cu mulțimea noilor martiri ruși, spanioli, mexicani, chinezi și mulți alții care au suferit pentru credință din partea ateilor

„Atât în țara noastră, cât și în altele, oamenii care cu voce tare își proclamau convingerile ateiste i-au persecutat pe credincioși cu scopul specific de a impune ateismul și de a eradica religia. Când oamenii au ars până la temelie biserici și au ucis preoți și mireni – aici, în Mexic, și în multe alte locuri – ei au făcut așa în mod precis sub steagul ateismului. Dar pentru Dawkins (și cei care sunt cu el) «nu există nici cea mai mică evidență» că ateismul influențează oamenii să facă lucruri rele. Ce se poate spune la aceasta? Dawkins reproșează fundamentaliștilor protestanți că nu sunt convinși de realitatea evoluției prin vreo oarecare evidență în timp ce el, ca savant onest, este întotdeauna gata să își reconsidere vederile. Dar teoria evoluției este încă o teorie care descrie fapte, în timp ce persecuția ateistă este un fapt în sine. Mulțimea de noi martiri ruși, spanioli, mexicani, chinezi (și mulți alții) – ale căror nume și circumstanțe ale morții sunt adeseori bine cunoscute – care au suferit în mod precis din partea ateilor și în mod precis pentru credință nu există pentru Dawkins. Nu cred că Dawkins minte în mod conștient. Ar fi greșit să ni-l imaginăm cum clipește în mod viclean în timp ce mormăie pentru sine: «Super! I-am înșelat pe acești cititori stupizi ai mei!» Cred că el se consideră pe sine exact în același mod în care, de exemplu, revizionistul David Irving este sincer în negarea Holocaustului. Un anumit om poate pur și simplu să ignore complet orice lucru care nu se potrivește în tabloul său despre lume, indiferent dacă acel om este credincios sau ateu. Ateismul nu este nicidecum o vindecare pentru toate acestea.”  

Crimele comise sub steagul Iluminismului și Rațiunii

“«Argumentul din atrocitățile istorice» [adus contra religiei] a sunat destul de impresionant, să zicem, din gurile personalităților Iluminismului. Ei (și publicul lor)  nu aveau niciun punct de comparație. Dar în curând Europa a văzut crime spectaculoase nu mai puține comise sub steagul Iluminismului și Rațiunii. Generalul Turreau și ale lui colonnes infernales [«coloane infernale»] s-au angajat în genocidul franco-francez în Vendee. Soldații revoluționari au început să împuște călugărițele pentru refuzul de a renunța la voturile lor. De atunci, experiența ateismului francez, spaniol, mexican, și mai ales rus a demonstrat că persecuția fanatică, masacrul, tirania, și vânătorile de vrăjitoare au fost comise sub steagurile anti-religioase pe o scară mult mai mare decât sub steagurile religioase.”



b.   Crimele ateismului și ale unor „creștini


Fără să încerc a disculpa crimele unor „creștini”, totuși în contextul subiectului am căutat informații și am găsit că în ultimii 100 de ani, guvernele sub steagul comunismului ateist au cauzat moartea a, undeva între, 40 de milioane și 259 de milioane de vieți umane. Referințe multiple la documente cu privire la acest subiect putem găsi în articolul “Atheism and Mass Murder” (Ateismul și Uciderea în Masă), pe siteul conservapedia.com. Între cărțile referitoare la acest subiect amintesc aici doar The Black Book of Communism (Courtois, Stéphane, et al., 1997). [6]

Referitor la crimele Inchiziției spaniole am găsit că e vorba de mii, iar la Cruciade că e vorba de zeci de mii, nu de milioane. Așa precizează apologetul creștin americn Gregory Koukl în articolul „Christianity`s Real Record”, publicat în 21 noiembrie 2006, pe Townhall.com.[7] (Cartea ateului Dawkins a apărut în octombrie 2006.)
Referitor la oamenii omorâți în urma atacurilor teroriste islamiste, începând din anii 1970, am găsit numărul de 20,698, conform articolului „List of Islamist terrorist attacks”, din enciclopedia liberă Wikipedia, varianta engleză.[8]

Pornind de la numărul de 1.763 de războaie notabile în istoria lumii, despre care scriu Charles Phillips și Alan Axelrod în Encyclopedia of Wars, “Unii comentatori au concluzionat că numai 123 de războaie (7%) din aceste 1763 de războaie au avut la origine în mod fundamental motivații religioase. Războaiele religioase sunt responsabile pentru mai puțin de 2% din toți oamenii omorâți în activitățile de război. Situația aceasta include 3 milioane în timpul Cruciadelor și 3.000 în timpul Inchiziției.” Așa am aflat din articolul “Religious war”, de la subtitlul „Criteria for classification”, din enciclopedia liberă Wikipedia, varianta engleză.[9]


Nu pot încheia acest articol fără să amintesc de faptul că cuvântul creștin provine de la cuvântul Christos (pe filieră latină: Christus sau Chrestus, christianus sau chrestianus), iar Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Christos a venit cu religia iubirii, a renunțării la război, după cum observăm din cuvintele adresate în Grădina Ghetsimani apostolului Petru care scosese sabia să-L apere pe Iisus în fața soldaților trimiși de Marii Preoți ai Templului din Ierusalim: “Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri.” (Matei 26,52).[10]







[2] Pr.prof. Ion Ciungu, UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU, Protopopiatul Ortodox Român Avrig, Duminică 13 august 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/08/un-om-ucigas-in-serie-probabil-ca-e-un.html
[3] Pr,prof. Ion Ciungu, EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, vineri 17 februarie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/02/evrei-contra-catedralei-sfantului-isaac_17.html
[4] Pr.prof. Ion Ciungu, IISUS PRIVIT AZI CA PERSOANĂ ISTORICĂ, Protopopiatul Ortodox Român Avrig, marți 4 aprilie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/04/iisus-privit-azi-ca-persoana-istorica_4.html
[5] Sergey Khudiev, On Atheistic Fanaticism, PRAVMIR.COM, Orthodox Christianity and the World, 20 June 2012, http://www.pravmir.com/on-atheistic-fanaticism/
[6] Atheism and Mass Murder, conservapedia, http://www.conservapedia.com/Atheism_and_Mass_Murder
[7] Gregory Koukl, Christianity`s Real Record, Townhall, Nov 21 2006, https://townhall.com/columnists/gregorykoukl/2006/11/21/christianitys-real-record-n945440
[8] List of Islamist terrorist attacks, From Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_terrorist_attacks#All_time
[9] Religious war, Criteria for classification, From Wikipedia the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_war#Criteria_for_classification
[10] Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 26, versetul 52, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=26

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu