luni, 2 ianuarie 2017

NOUĂZECI DE MII (90.000) DE CREȘTINI UCIȘI ÎN ANUL 2016

de Pr. Prof. Ion Ciungu


(a. Creștinii sunt cei mai persecutați din lume; b. Diferite statistici, diferite criterii; c. Numărul mahomedanilor omorâți de statul Islamic)


Iisus a zis: … “va veni vremea când oricine vă va ucide va crede că aduce slujbă lui Dumnezeu. Şi acestea le vor face, pentru că n-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe Mine. (Ioan 16, 2).[1]


a.   Creștinii sunt cei mai persecutați din lume

Dintre toate grupurile religioase din lume, creștinii au fost cei mai persecutați pentru credința lor în 2016.

Massimo Introvigne, director al Centrului pentru Studii despre Religii Noi, (Cesnur), a spus la Radio Vatican că în jur de 90.000 de creștini au fost omorâți pentru credința lor în acest an. Pe de altă parte, aproximativ o jumătate de miliard de creștini din toată lumea nu au putut să-și exprime credința în mod liber în anul 2016.” Așa am aflat din articolul “90,000 Christians Killed for Their Faith in 2016 Alone, Religion Expert Claims”, publicat în data de 30 decembrie 2016, pe Christian Today, de Czarina Ong.[2] Din acest articol citez în continuare:

“Aceste numere sunt cât se poate de șocante, ținând cont că un creștin a fost omorât la fiecare șase minute în acest an, potrivit Breitbart News.”  Articolul din Breitbart News este publicat de Nick Hallett, în 28 decembrie 2016, și se numește “Christians Most Persecuted Religious Group In the World, Study Says”.[3] Citez în continuare de la Czarina Ong: “Datele au fost obținute de la Centrul pentru Studiul Creștinismului Global.”

“Introvigne a adăugat că aproximativ 70% din creștinii omorâți în 2016 au murit din cauza conflictelor tribale din Africa. Cel mai adesea, creștinii sunt omorâți pentru că refuză să ia armele pentru a merge în război, invocând motive de conștiință.

«Celelalte 30 de procente , sau 27.000, au fost omorâți în atacuri teroriste, în acțiunea de distrugere a satelor creștine, sau în persecuție din partea guvernului,» a adăugat el.

Biserica Catolică are în vedere să recunoască sfințenia creștinilor exemplari omorâți în teritoriile controlate de Statul Islamic (ISIS). Introvigne a zis că acești creștini și-au riscat viața pentru a-L onora pe Dumnezeu și pentru a răspândi cuvântul Lui.”

„Totuși, există un aspect bun care poate fi luat din numerele acestea din acest an. Numărul creștinilor omorâți este de fapt în scădere, dat fiind faptul că numărul creștinilor omorâți a ajuns până la 105.000 în anul 2015. Totuși, Introvigne a zis că creștinii rămân grupul religios cel mai persecutat din lume.”b. Diferite statistici, diferite criterii

„Fără a dori să uităm sau să micșorăm suferința membrilor altor religii, creștinii sunt grupul religios cel mai persecutat din lume”, a zis proeminentul sociolog și autor italian Massimo Introvigne. Așa am aflat din alt articol, numit „One Christian Died For Their Faith Every Six Minutes In 2016”, publicat în 1 ianuarie 2017, pe Christian Today, de Ruth Gledhill.[4] În continuare citez de aici:

„El a fost de acord că unii oameni ar putea contesta aceste cifre și să argumenteze în schimb că au fost doar câteva mii sau chiar câteva sute de creștini care au murit pentru credința lor în 2016.


Mulți creștini au fost omorâți în 2016 în conflicte tribale în Africa. La începutul anului 2016 baroneasa Kox din Regatul Unit abia a scăpat dintr-o ambuscadă când a vizitat un sat din Nigeria distrus de păstorii islamiști militanți din grupul etnic Fulani.


Introvigne a zis: «Când discrepanțele sunt așa de mari, este clar că [înseamnă că] socotești lucruri diferite.»

Dacă statisticile s-au referit doar la cei cărora li se dăduse o alegere simplă -  «Ori îți negi credința, ori pieri», - numărul martirilor ar fi de câteva sute.

Dacă ele au inclus și pe cei uciși pentru anumite practici referitoare la credința lor creștină, numerele se ridică la câteva mii.

«Dar dacă te referi la oamenii care sunt omorâți în sens larg pentru faptul că ei sunt creștini, atunci ajungem la 90.000, sau o moarte la fiecare șase minute», a zis el.”

Pe baza acestor explicații, înțelegem acum numerele diferite publicate de diferite organizații care se referă la martirii creștini în 2016. De exemplu, organizația Open Doors a estimat la 7.000 numărul creștinilor uciși pentru credința lor. Așa observăm din articolul 90,000 Christians Killed in 2016, 1 Every Six Minutes: Study”, publicat în data de 30 decembrie 2016, pe Christian Post, de Samuel Smith.[5]c.    Numărul mahomedanilor omorâți de statul Islamic

Introvigne s-a referit la Statul Islamic care omoară nu numai creștini, ci și mahomedani. Revin la articolul lui Ruth Gledhiil din care citez:

„Vorbind despre Statul Islamic, nu avem voie să uităm că Statul Islamic omoară mulți mahomedani și că în 2016, după estimările noastre, numărul creștinilor omorâți pentru credința lor și numărul mahomedanilor omorâți pentru credința lor, în afara Africii, și mai ales în Asia, este un număr foarte similar.

“Mahomedanii în general sunt omorâți de alți mahomedani: mahomedani șiiți sunt omorâți de mahomedani suniți, acesta este cazul cel mai frecvent.”

“Uneori mahomedani suniți sunt omorâți de mahomedani șiiți, mahomedani care nu sunt de accord cu o anumită deviație a islamului sunt omorâți de mahomedani extremiști, ca în cazul statului Islamic.”
[1] Sfânta Evanghelie după Ioan cap. 16, verset 2, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=16
[2] Czarina Ong, 90,000 Christians Killed for Their Faith in 2016 Alone, Religion Expert Claims, Christian Today, 30 December 2016, http://www.christiantoday.com/article/90000.christians.killed.for.their.faith.in.2016.alone.religion.expert.claims/103441.htm
[3] Nick Hallett, Christians Most Persecuted Religious Group In the World, Study Says, Btreitbart, 28 Dec 2016, http://www.breitbart.com/london/2016/12/28/christians-persecuted-religion-world-according-new-study/
[4] Ruth Gledhill, “One Christian Died For Their Faith Every Six Minutes In 2016”, Christian Today, 01 January, 2017, http://www.christiantoday.com/article/one.christian.died.for.their.faith.every.six.minutes.in.2016/103495.htm
[5] Samuel Smith, 90,000 Christians Killed in 2016, 1 Every Six Minutes: Study, Christian Post, Dec 30, 2016, http://www.christianpost.com/news/90000-christians-killed-in-2016-1-every-6-minutes-study-172464/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu