sâmbătă, 14 ianuarie 2017

COMORILE SANCTUARULUI DIN BETLEEM SUNT ÎN CURS DE RESTAURARE

de Pr. Prof. Ion Ciungu


( a. Comorile sanctuarului din Betleem sunt în curs de restaurare; b) Să ne reamintim de creștinii palestinieni )




Bethlehem shrine’s treasures being restored[1]



By Josephine McKenna | January 12, 2017, Religion News Service


Un restaurator lucrează pe un perete din carouori de mozaic în Biserica Nașterii din Bethleem. Photo courtesy of Piacenti SpA



a. Comorile sanctuarului din Betleem sunt în curs de restaurare


ROMA (RNS)  [Biserica] aceasta este venerată de diferite secte creștine și atrage mai mult de un milion de vizitatori în Țara Sfântă în fiecare an, făcând-o astfel să fie atracția turistică cea mai mare din Teritoriile Palestiniene.
Biserica Nașterii, construită de împăratul roman Constantin în secolul al IV-lea, este situată în Bethleem deasupra a ceea ce se crede a fi locul de naștere al lui Iisus, într-una din cele mai dezbinate regiuni ale lumii din punct de vedere politic.

Biserica este administrată în comun de către autorități Grecești Ortodoxe, Siriace Ortodoxe și Armene Apostolice, și toate au comunități monastice acolo.

Din 2013, experți italieni de la firma Piacenti SpA pentru restaurare artistică lucrează mereu cu guvernul palestinian pentru a depăși diferențele culturale și religioase și a continua ambițioasa restaurare estimată la valoarea de 15 milioane de dolari (14 milioane de euro) la finalizare.


Un expert arată o suprafață de mozaic restaurată lângă o imagine originală pe un telefon în Biserica Nașterii din Bethleem. Photo courtesy of Piacenti SpA.



«Pentru cei care au credință, acesta este locul unde Dumnezeu a sosit pe pământ, născut într-o peșteră care chiar a existat sub această biserică,» a spus pentru Religion News Service, Giammarco Piacenti, conducătorul proiectului, cu ocazia unei vizite la Roma. «Acest loc a fost imediat venerat, așa că din punct de vedere istoric și arheologic este foarte important.»

Aproximativ 170 de experți lucrează de trei ani la restaurarea tavanului bisericii, a arhitravelor de lemn și a pereților. În timpul cercetării lor, ei au descoperit un înger din mozaic, al șaptelea care încă rămâne în biserică, și au curățat și restaurat mai mult de un milion de carouri mici din mozaic strălucitor colorate.

«Această lucrare a devenit posibilă datorită colaborării unor oameni din diferite companii, de diferite origini și competențe,» a zis Piacenti. «Ea a implicat și oameni de diferite religii, naționalități și culturi.»

Biserica a fost terminată la ordinele lui Constantin în anul 339 d. Hr. , dar mai târziu a fost distrusă în timpul unui conflict în secolul al VI-lea. O nouă bazilică a fost construită de împăratul bizantin Iustinian I în anul 565 d. Hr. , și a fost căptușită cu mozaicuri colorate pe pereți, în timpul secolului al XII-lea.

«Design-ul transeptului este un exemplu de măiestrie excepțională, și tot așa sunt mozaicurile, coloanele, capitelurile și arhitravele,» a zis Piacenti.
De-a lungul anilor structura a suferit din cauza degradării și a infiltrării apei. Biserica a fost declarată site al Patrimoniului Mondial al N.U. în anul 2012 într-un efort serios de a o salva de la o degradare și mai gravă, și este și pe lista cu obiective pe cale de dispariție a Patrimoniului Mondial.
Dar, Piacenti a zis că puțini își dau seama că ea a rezistat invaziilor, războiului și dezastrelor naturale.

«Această biserică este o fortăreață care a supraviețuit atacurilor și la 15 cutremure de pământ teribile și ea încă stă în picioare astăzi,» a zis el.
Lucrarea e terminată în proporție de aproximativ două treimi; acum se caută fonduri pentru a ajuta la restaurarea celor 50 de coloane și a mozaicurilor de pe podea și pentru instalația de prevenire a incendiilor și pentru sistemele de iluminare.
Această restaurare este finanțată acum de țări ca Franța, Germania, Italia, Turcia, Maroc, precum și Vatican. Proiectul ar trebui să fie finalizat în anul 2019.



b) Să ne reamintim de creștinii palestinieni


Despre Biserica Nașterii Domnului din Betleem, dar și despre creștinii palestinieni, ne putem aminti și din articolul „NOI, CREȘTINII PALESTINIENI, ZICEM ALLAHU AKBAR”, publicat pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig, în data de 22 decembrie 2016. [2]

Să ne reamintim că Biserica Ortodoxă Greacă din Ierusalim și Biserica Armeană au sărbătorile după calendarul iulian, adică neîndreptat, deci în urmă cu 13 zile. Prin urmare, când ei sărbătoreau Nașterea Domnului, ceilalți creștini, cu calendar îndreptat, îl sărbătoreau pe Sf. Prooroc Ioan Botezătorul (pe 7 ianuarie). Abia peste câteva zile, mai precis, pe 19 ianuarie, ei vor sărbători Botezul Domnului.

Să-L iubim și să-L sărbătorim în fiecare zi, în fiecare moment, în vecii vecilor, pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, prin modul nostru de gândire, de vorbire, de acțiune!







[1] Josephine McKenna, Bethlehem shrine’s treasures being restored, January 12, 2017, Religion News Service, http://religionnews.com/2017/01/12/bethlehem-shrines-treasures-being-restored/
[2] Pr. Prof. Ion Ciungu, NOI, CREȘTINII PALESTINIENI, ZICEM ALLAHU AKBAR, Protopopiatul Ortodox Român Avrig, joi, 22 decembrie 2016, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2016/12/noi-crestinii-palestinieni-zicem-allahu.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu