joi, 19 mai 2016

MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE

de Pr. Prof. Ion Ciungu






"...în El vor nădăjdui popoarele și plin de slavă Îi va fi locul de odihnă".
(Isaia cap. 11,10)





Capela Sfântului Mormânt. [1] În interiorul Bisericii Sfântului Mormânt, numită și Biserica Învierii, în partea numită Rotonda, se află Capela Sfântului Mormânt ( numită și Edicul sau Kouvouklion ). Rotonda și Capela au fost reconstruite în anul 1809, după incendiul din 1808 care le-a afectat grav. În 1947, în timpul Mandatului Britanic, la Capelă a fost adăugat un eșafodaj metalic exterior cu scopul de a menține la locul lor plăcile de marmură roșie. Acum e necesară renovarea.

Exteriorul Bisericii Sfântului Mormânt.



În funcție de diferiți traducători, cuvântul ebraic "menucha", din Isaia 11, 10, a fost tradus sau ca "loc de odihnă", sau simplu "odihnă", sau "sălaș", "locuință".[2]

Cu mai mult de 700 de ani înainte ca Iisus să accepte, din iubire pentru Tatăl Ceresc și pentru toți oamenii, să fie omorât și pus în mormânt, profetul Isaia a anunțat Sfintele Lui Patimi, Moartea Lui, dar și Slava de la Mormântul Lui.

( a) Poliția israeliană a oprit intrarea pelerinilor la Sfântul Mormânt; b) Autoritățile Creștine de la Sfântul Mormânt au protestat; c) Studii de fezabilitate pentru restaurarea Sfântului Mormânt; d) Costul restaurării revine la trei confesiuni creștine ; e) Regele islamist al Iordaniei, Abdullah II, finanțează restaurarea Sfântului Mormânt al lui Iisus, din Ierusalim; f) Papa Francisc își arată recunoștința față de gestul lui Abdullah? Sau Dumnezeu Își arată recunoștința?; g) Laude la adresa Papei Francisc, la adresa Regelui Abdullah, la adresa lui Dumnezeu )


a) Poliția israeliană a oprit intrarea pelerinilor la Sfântul Mormânt

În 17 februarie 2015, Poliția Israeliană din Ierusalim a blocat intrarea pelerinilor în Sfântul Mormânt, între orele 10:40 - 14:30, pe motiv că "structura Capelei ( Capela se numește și Edicul, n. trad) nu era suficient de sigură pentru ca pelerinii să intre".
"Alarmată de zvonuri că sanctuarul era expus riscului de prăbușire, poliția israeliană l-a baricadat câteva ore în 17 februarie 2015, dându-i afară pe monahii care îl păzesc și nelăsând sute de pelerini să intre." 

Informația aceasta am aflat-o de la reporterul Diaa Hadid, care a publicat în The New York Times articolul "Risk of Collapse at Jesus' Tomb Unites Rival Christians", pe data de 6 aprilie 2016. Tot de aici am aflat că în 22 martie 2016 s-a publicat acordul ca fiecare din cele trei grupuri religiose care are jurisdicție la Sfântul Mormânt să contribuie cu o treime la renovarea care costă " 3,4 milioane $ ". Din același articol am aflat și de Protestul Autorităților Creștine din Ierusalim.[3]


b) Autoritățile Creștine de la Sfântul Mormânt au protestat

În 22 februarie 2015, o Scrisoare de Protest semnată de Patriarhul Grec al Ierusalimului, de Superiorul Franciscan al Țării Sfinte și de Patriarhul Armean al Ierusalimului, a fost adresată Ministrului Israelian de Externe, Avigdor Lieberman.

"Noi, subsemnații, suntem absolut uluiți că o astfel de închidere cu forța de către Poliție a putut să aibă loc în cel mai important Sanctuar al întregii lumi Creștine, brusc, fără vreun avertisment prealabil sau vreo comunicare oficială din partea vreunor autorități competente. Independent de chestiunile tehnice care ar fi implicate, un astfel de act s-a ridicat la un total dispreț față de drepturile noastre în acest Loc Sfânt. În realitate, aceasta a fost o violare gravă a Status Quo-ului și a obligației și angajamentului internaționale ale Israelului de a-l susține. În ceea ce privește starea reală a stabilității Ediculului (Capelei, n. trad.) noi, mult mai bine, decât oricine altcineva, știm că structura are nevoie să fie restaurată cum se cuvine... Este, desigur, hotărârea noastră proprie să satisfacem pe deplin standardele internaționale cu privire la siguranța pelerinilor, și suntem așadar întru totul pregătiți să ascultăm îngrijorările legitime ale oricui în legătură cu această problemă...". Scrisoarea se încheie cu speranța autorilor ca niciodată să nu se mai întâmple ca poliția să intervină pentru a impune închiderea Sanctuarului într-o astfel de manieră bruscă.

Exemplare ale Protestulului au fost trimise spre știință Șefului Poliției Israeliene, Rav Nitzav Yohanan Danino, la încă doi comandanți de poliție din Ierusalim, dar și mai multor persoane diplomatice. Așa aflăm de pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului.[4]


c) Studii de fezabilitate pentru restaurarea Sfântului Mormânt

"Bisericile din Țara Sfântă, gardienii Bisericii Învierii, au lucrat în cea mai mare parte în secret, în ultimele luni, la efectuarea de studii de fezabilitate, pentru restaurarea Mormântului lui Hristos." 

"Lucrările și consultările pe această temă au dus la organizarea unei conferințe, la începutul lunii martie, la Atena, la care au participat diferiți miniștri ai Guvernului Grec, Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea, Custodele franciscan al Țării Sfinte, Pierbattista Pizzaballa, și Patriarhul armean Nourhan Manougian, precum și aproximativ alte 100 de persoane."

"În cadrul reuniunii care a avut loc la Atena, profesorul Antonia Moropoulou, al Facultatii de Inginerie Chimică a Universității Tehnice Naționale din Atena (NTUA), a prezentat rezultatele studiului pe care l-a condus în evaluarea stării clădirii (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Ea a fost ajutată de mai mulți oameni de știință greci, întrucât studiul este unul multidisciplinar."

"Lucrările vor începe imediat după sărbătorile pascale ale ortodocșilor... Se așteaptă ca acestea să dureze cel puțin opt luni, și ar trebui să fie finalizate până la începutul anului 2017, la 70 de ani după ce britanicii au montat un cadru metalic pentru Altar. Toate lucrările vor fi documentate, treptat, prin participarea a 30 de profesori din diferite departamente NTUA. Specialiștii catolici și armeni vor face parte, de asemenea, din echipă."

"În acest timp, lăcașul sfânt va rămâne deschis credincioșilor, pentru închinare."
Așa anunța Agenția de știri "Lăcașuri Ortodoxe", în 24 martie 2016.[5]


d) Costul restaurării revine la trei confesiuni creștine

"Conform unui raport al Custodiei franciscane, proiectul este finanțat de cele trei confesiuni creștine principale ale Sfântului Mormânt: grec-ortodoxă, franciscană și armeană. Guvernul Grec va susține și el lucrarea. În plus, Fondul Monumentelor Mondiale (WMF) și-a arătat și el interesul privind participarea, mai informează Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe."



e) Regele islamist al Iordaniei, Abdullah II, finanțează restaurarea Sfântului Mormânt al lui Iisus, din Ierusalim

În data de 10 aprilie 2016, ziarul iordanian de limbă engleză "The Jordan Times", anunța că Majestatea Sa, Regele Abdullah al Iordaniei, pe propria cheltuială, asigură restaurarea Mormântului lui Iisus din Biserica Sfântului Sepulcru. În acest scop el a emis o Donație Regală (makruma). Printr-o scrisoare, Curtea Regală l-a informat despre acestă makruma pe Prea Fericirea Sa Teophilos III, Patriarhul grec al Orașului Sfânt Ierusalim și a Toată Palestina și Iordania. 

"Patriarhul «a lăudat generozitatea Majestății Sale [care] întotdeauna a fost și va rămâne cu siguranță Protectorul și Custodele Locurilor Sfinte Creștine și Mahomedane din Ierusalim. ... Majestatea Sa Regele Abdullah întrupează în faptă, nu numai în cuvânt, viețuirea comună a Mahomedanilor și Creștinilor în toată lumea și mai ales în Țara Sfântă», accentuând al Hașemiților «unic rol istoric în ocrotirea Locurilor Sfinte atât Creștine cât și Mahomedane în Ierusalim și în Teritoriile Ocupate."

"Regele Abdullah păstorește eforturile tuturor iordanienilor de a semăna semințele dragostei și fraternității între Mahomedani și Creștini, așa a fost citat patriarhul că a zis".

"«Culegem roadele acestor eforturi în această epocă când războaie sectare ard țări întregi după cum se poate vedea clar,» a adăugat Patriarhul."

"Teophilos a adăugat: «Bisericile noastre vor continua să se roage pentru pacea și securitatea Iordaniei, pentru armata ei, pentru agențiile ei de securitate, poporul ei, și liderul ei, care cu dreptate și onestitate continuă Pactul lui Omar. Pactul lui Omar a fost instituit de al doilea succesor al Profetului Muhammad, Califul Omar Ibn Khattab. Prin acest pact, Creștinii din Țara Sfântă au trăit fără frică pentru viețile lor, pentru viețile familiilor lor, pentru proprietatea lor".
"...Theophilos a semnat un acord cu Universitatea Tehnică Națională din Atena (NTUA) în martie 2016 pentru a restaura Mormântul lui Iisus, în cooperare cu Patriarhia Armeană a Ierusalimului și cu Misionarii Franciscani care servesc Țara Sfântă."

"«Acordul a urmat unui studiu care a fost întreprins de specialiști de la NTUA și prezentat unui număr de lideri religioși Creștini, ambasadorului Iordaniei la Atena, unor oficiali Palestinieni și Greci,» a spus Curtea Regală." Așa aflăm din articolul "King issues initiative to restore Christ’s Tomb in Jerusalem", publicat în 10 aprilie 2016 de The Jordan Times.[6]

În 11 aprilie 2016, ziarul israelian de limbă engleză The Times of Israel a preluat știrea din The Jordan Times, înțelegând că Regele Abdullah II al Iordaniei va plăti personal costul estimat la 3,4 milioane dolari pentru restaurarea mormântului lui Iisus. Așa aflăm din articolul "Jordan’s Abdullah to pay for Holy Sepulcher restoration", April 11, 2016, 8:48 pm.[7]

Știrea despre finanțarea restaurării Sfântului Mormânt de către Regele Abdullah al Iordaniei a fost publicată și de Agenția de Știri "Lăcașuri Ortodoxe", pe data de 12 aprilie 2016, preluând-o de la Radio Vatican.[8]



f) Papa Francisc își arată recunoștința față de gestul lui Abdullah? Sau Dumnezeu își arată recunoștința ?

În 16 aprilie 2016, după vizita pe care a făcut-o pe Insula grecească Lesbos, Papa Francisc a luat cu sine la Roma trei familii de musulmani ( 12 persoane, din care 6 copii ), refugiate din Siria, după ce le-au fost bombardate casele. 

Aceste persoane erau în Lesbos înainte de acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia, potrivit căruia orice persoană care trece în Grecia ilegal din Turcia va fi întoarsă înapoi. Ele au fost selectate pentru a merge cu Papa printr-un proces de tip loterie. Așa aflăm din articolul "Pope visits Greek island of Lesbos, takes 3 families back to Vatican", publicat de Don Melvin, CNN, în 16 aprilie 2016.[9]
Un reporter l-a întrebat pe papa de ce a favorizat aceste familii în întregime mahomedane. El a răspuns astfel: "Nu am făcut o alegere religioasă între creștini și mahomedani. Aceste trei familii au avut documentele în ordine. Au fost, de exemplu, două familii creștine care nu le-au avut. Acesta nu-i un privilegiu. Toți 12 sunt copii ai lui Dumnezeu. Este un privilegiu să fii copil al lui Dumnezeu."



g) Laude la adresa Papei Francisc, la adresa Regelui Abdullah, la adresa lui Dumnezeu

TATĂL NOSTRU CERESC SĂ FIE PREASLĂVIT ! Allah să fie preaslăvit ! După câte știu, "Allah" este cuvântul arab pentru "Dumnezeu". Atât creștinii arabi cât și islamicii folosesc cuvântul "Allah" pentru a se referi la Dumnezeu.
Islamici necăjiți, refugiați din Siria, îl laudă pe creștinul papa Francisc, pentru că i-a luat din insula Lesbos și i-a dus la Roma, în 16 aprilie 2016, ca să-i ajute. Eu, un creștin, îl laud pe regele islamist Abdullah II al Iordaniei pentru că s-a oferit, cu câteva zile înainte de gestul lui Francisc, să plătească pentru restaurarea Sfântului Mormânt al lui Iisus, din Ierusalim. Deci, fapta lui Francisc mi se pare un feed-back.

Una din cele 12 persoane duse la Roma, pe nume Nour, a zis despre Francisc: " Îl apreciez mai mult decât pe oricare lider islamic, sau pe oricare om religios islamic, sau pe oricare lider arab, pentru că nimic nu a fost făcut de acești oameni, asemenea lui. De lideri arabi, sau lideri muslimi... Niciunul n-a făcut același lucru."
Așa am aflat din articolul scris de Katie Couric, "Syrian refugee rescued by Pope Francis: « I appreciate him more than any Islamic leader»", publicat de Yahoo News, pe data de 30 aprilie, 2016.[10]

Eu, Ion, un creștin din România, inspirat de cuvintele lui Nour, zic despre Abdullah: Îl apreciez mai mult decât pe oricare lider creștin, sau pe oricare om religios creștin, sau pe oricare lider european-american, pentru că nimic nu a fost făcut de acești oameni, asemenea lui. De lideri europeni-americani, de lideri creștini... Niciunul nu a făcut același lucru. Mulțumesc Abdullah ! Domnul și Mântuitorul și Fiul lui Dumnezeu, Iisus Christos, a spus: "...mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov în împărăţia cerurilor. Iar fiii împărăţiei ( adică evreii și creștinii nevrednici ) vor fi aruncaţi în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor" ( Matei 8, 11-12).

May our Father in Heaven be glorified ! May Allah be glorified ! As far as I know, "Allah " is the Arabic word for " God". Both Arab Christians and Muslims use the word "Allah".

Hello, Katie Couric !

It is nice that Pope Francisc took from Lesbos 12 Muslim refugees with him to Rome, to help them. I think Allah likes it. But it is also nice that King Abdullah II of Jordan had offered to help Christians refurbish Jesus' Tomb in Jerusalem. I think Allah also likes it. It seems to me Francis's deed is a feed-back.
So, the Muslims Nour and Ramy and Suhila inspire me, Ion, a Romanian Christian, to speak similarly about Abdullah: He's a very kind man, he's a real human being. I appreciate him more than any Christian leader, or any Christian religious man, or any European-American leader, because nothing has been done by these men, like him. By European-American leaders, or by Christian leaders. No one has done the same thing. His actions did not have to do with our skin color or religion. And it proves that human beings are brothers with other human beings. Thank you Abdullah II King of Jordan ! Because of you hope came back. Our Lord and Saviour and Son of God, Jesus Christ said: " ...many will come from the east and the west, and will recline with Abraham, Isaac, and Jacob at the banquet in the kingdom of heaven, but the children of the kingdom ( that is Jews and unworthy Christians ) will be driven out into the outer darkness, where there will be wailing and grinding of teeth.” ( Matthew 8, 11-12).

May The Redeemer of the World, our Lord Jesus Christ be exalted !

May The Spirit of Truth, The Comforter, be glorified , exalted , every moment !

May The Holy Mother of Jesus, The Holy Virgin Mary be glorified !

May all the Saints, God's Friends, be praised !




[1]History of the Church of the Holy Sepulchre, Later periods, Wikipedia, http://www.nytimes.com/2016/04/07/world/middleeast/jerusalem-christians-jesus-tomb.html?_r=0  
https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Church_of_the_Holy_Sepulchre şi https://ro.orthodoxwiki.org/Fi%C8%99ier:Holy_Sepulchre_exterior.jpg
[2] Biblia Ortodoxă, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=11
Biblia Bartolomeu, http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=VT-Is-11
Biblia Cornilescu, https://biblia.resursecrestine.ro/isaia/11
English Bibles, https://www.biblegateway.com/verse/en/Isaiah%2011%3A10
[3] Diaa Hadid, "Risk of Collapse at Jesus' Tomb Unites Rival Christians", The News York Times, April 6 2016, http://www.nytimes.com/2016/04/07/world/middleeast/jerusalem-christians-jesus-tomb.html?_r=0
[4] PROTEST OF THE THREE COMMUNITIES AGAINST THE CLOSURE OF THE AEDICULE OF THE HOLY SEPULCHER, 22/02/2015, JERUSALEM PATRIARCHATE Official News Gate, http://www.jp-newsgate.net/en/2015/02/22/12339
[5] Lumina Sfanta - Ierusalim 2016 - noutati: mai sunt posibile pelerinajele la Sfantul Mormant?, Scris de Redactia Stiri, 24 Mar, 2016, LONews, http://lonews.ro/…/22269-lumina-sfanta-2016-noutati-mai-sun…
[6] "King issues initiative to restore Christ’s Tomb in Jerusalem", The Jordan Times,By JT - Apr 10,2016 - Last updated at Apr 10,201,
http://www.jordantimes.com/…/king-issues-initiative-restore…
[7] "Jordan’s Abdullah to pay for Holy Sepulcher restoration", The Times of Israel, April 11, 2016, 8:48 pm , http://www.timesofisrael.com/…/jordans-abdullah-to-pay-for…/
[8] "Restaurarea Sfantului Mormant al lui Iisus va fi finantata de un... islamist: Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei", LO News, 12 Apr, 2016,http://lonews.ro/…/22444-restaurarea-sfantului-mormant-al-l…
[9] Don Melvin, Pope visits Greek island of Lesbos, takes 3 families back to Vatican, CNN, April 16, 2016,
http://edition.cnn.com/…/europe/pope-visits-refugees-lesbos/
[10] Katie Couric, "Syrian refugee rescued by Pope Francis: « I appreciate him more than any Islamic leader»", Yahoo News,
Global Anchor, April 30, 2016,
https://www.yahoo.com/…/syrian-refugee-rescued-by-pope-fran…
https://m.facebook.com/story.php…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu