marți, 11 martie 2014

Cu puţin efort, putem dărui... bucurie!

de Pr. Protopop Vasile Gafton






La Avrig, în 9 martie s-a desfăşurat o activitate cumva inedită în peisajul constituit de întâlnirea dintre Şcoală şi Biserică. Denumirea activităţii? „Cu puţin efort, putem dărui... bucurie!”
Este vorba despre una din activităţile Proiectului „Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine”, proiect iniţiat de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, cu ocazia Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi a Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Scopul concursului este acela de “a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase în contextul unei lumi seculare şi secularizante”.
Elevi din clasa I a Liceului Teoretic “Gheorghe Lazăr” Avrig, îndrumaţi de învăţătoarea Lucia Budac, alături de câţiva colegi mai mari de-ai lor, şi de cadrele didactice: Camelia Han, Monica Başca, Daniela Cismaş, Claudia Nedelcu, Simona Gafton şi Cosmin Cîra, şi-au exersat creativitatea în confecţionarea de mărţişoare, pe care le-au valorificat, urmând ca, din suma rezultată să cumpere rechizite şcolare pentru unul dintre colegii lor, care provine dintr-o familie aflată într-o situaţie economic dificilă, iar, pentru familia acestuia, o rază de lumină cu prilejul Sfintelor Paşti, concretizată într-un coş cu alimente.
Activitatea s-a desfăşurat în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Avrig şi Centrul Cultural-Misionar “Gheorghe Lazăr” Avrig.
Elevii au venit la biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din localitate îmbrăcaţi în portul tradiţional, au participat la slujba Sfintei Liturghii, după care, au procedat la expunerea roadelor efortului lor la ieşirea din incinta bisericii, pentru a putea fi admirate şi achiziţionate de către doritori. Acţiunea în sine a fost un succes din mai multe puncte de vedere.
În primul rând, elevii au înţeles că, pentru a realiza ceva trainic trebuie să depui ceva efort, însă, conform trăirii creştineşti autentice, atunci când rezultatul obţinut este bucuria celorlalţi, efortul merită făcut. Apoi, copiii au înţeles că portul popular pe care l-au purtat cu mândrie la această activitate le conferă demnitate - o demnitate pe care au avut-o şi moşii şi strămoşii lor ori de câte ori îşi purtau veşmintele tradiţionale – şi, totodată, sentimentul că ceea ce fac este încununat de sfinţenia efortului care creează valori inestimabile. În fine, s-a putut observa cum, într-o zi de duminică, într-un cadru marcat de emoţie şi de sfinţenie, copiii pot deveni modele de urmat chiar şi pentru adulţi, într-o lume în care criza modelelor este resimţită cu durere.
Mulţumim, copii şi vă dorim ca tot ceea ce veţi realiza de aici înainte să fie călăuzit mereu de valorile pe care de pe acum dovediţi că vi le-aţi însuşit şi le preţuiţi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu