vineri, 12 octombrie 2012

Arătări ale Maicii Domnului

de Pr. Prof. Ion CIUNGU

Prima zi a lunii octombrie ne aminteşte despre Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, care în anul  911 a avut parte de o arătare a Maicii Domnului, într-o biserică din Constantinopol, numită Biserica Vlaherne
( adică a vlahilor ). [1]

          Este un bun prilej să extindem cercetarea cu privire la alte arătări sau apariţii ale Maicii Domnului.

         Potrivit informaţiilor sistematizate în Enciclopedia liberă, varianta engleză[2], aflăm că în decursul istoriei diferite persoane au afirmat că li s-a arătat Maica Domnului. Unele din aceste arătări sau apariţii au fost recunoscute de Biserica Romano-Catolică, de Biserica Anglicană, de  Biserica Ortodoxă Coptă.

         Între cele recunoscute de Biserica Romano-Catolică sunt enumerate zece, începând cu Maica Domnului din Guadalupe ( Mexic, 1531 ) şi sfârşind cu Maica Domnului din Akita ( Japonia, 1973 ).

         Între cele recunoscute de Comuniunea Anglicană sunt enumerate trei, adică Maica Domnului de la Lourdes ( Franţa ), Maica Domnului de la Walsingham ( Anglia ) şi Maica Domnului de la Yankalilla  ( Australia ).

        
         Biserica Ortodoxă Coptă a Alexandriei ( Egipt ) recunoaşte două apariţii ale Maicii Domnului.  Această Biserică este condusă de un Papă, care se consideră urmaş al Sfântului Evanghelist Marcu. Acest Papă are titulatura de  Papă al Alexandriei şi Patriarh a Toată Africa”. Numărul aderenţilor la această Biserică este considerat între 12 şi 18 milioane, din care între 10 şi 14 milioane sunt în Egipt, iar restul în diasporă.[3]

„ Pentru ca o apariţie să fie aprobată [ de această Biserică ] , Papa Bisericii Ortodoxe Copte  trimite o delegaţie oficială alcătuită din episcopi şi preoţi, şi toţi trebuie să mărturisească apariţia  şi să aducă drept document minunile asociate cu ea.”

Aceasta este o Cruce Ortodoxă Coptă pe care scrie: „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.”         În cele ce urmează redau în traducere textul care este publicat sub titlul Marian apparition, ( Apariţie Mariană ) de către Enciclopedia liberă, varianta engleză, cu privire la arătările Maicii Domnului recunoscute de către Biserica Ortodoxă Coptă.

        
         Maica Domnului din Zeitoun

         Maica Domnului din Zeitoun a fost o apariţie Mariană în masă care a avut loc în cartierul Zeitoun din Cairo, Egipt, pe o  perioadă de 2-3 ani, începând cu 2 aprilie 1968, în perioada după războiul de şase zile. Conform rapoartelor, multe mii de oameni au dat mărturie despre ea, inclusiv preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser, iar fotografi de presă şi televiziunea egipteană au luat imagini. Potrivit martorilor, Fecioara Maria a apărut în diferite forme deasupra Bisericii Ortodoxe Copte a Sfântului Marcu la Zeitoun pe o perioadă de 2-3 ani. Apariţiile au durat de la câteva minute până la mai multe ore şi au fost uneori însoţite de corpuri luminoase sub formă de porumbel. Se spune că bolnavii şi orbii au fost vindecaţi şi ca urmare mulţi oameni s-au convertit la creştinism. Într-un comunicat din 4 mai , 1968, Patriarhia din Cairo şi Chiril VI au afirmat că ei consideră evenimentele de la Zaitoun ca fiind valide şi că ei primiseră multe rapoarte de vindecări imediate în timpul apariţiilor raportate.”


         Maica Domnului de la Assiut

         „Apariţiile Maicii Domnului de la Assiut au fost de asemenea apariţii în masă la Assiut, Egipt, în timpul anilor  2000 şi 2001 şi multe mii de martori au făcut fotografii cu ele, fiind retipărite în mai multe ziare. Rapoartele comunică faptul că în timpul liturghiei,  imaginile ( icoanele ) agăţate pe zid în interiorul altarului, arătând pe Sfânta Maria cu un porumbel deasupra ei, au început să ilumineze mai întâi, apoi lumina de la porumbelul din icoane a început să curgă în jos. Luminile acestea pe urmă au apărut şi deasupra bisericii şi au fost văzute de mii de oameni. Biserica Coptă a aprobat aceste apariţii.”


Teodor Danalache, Biserica Vlaherne, în partea finală a  articolului, http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-vlaherne-67747.html
[2] Marian apparition, From Wikipedia, the free enczclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Marian_apparition#Our_Lady_of_Akita
[3] Coptic Orthodox Church of Alexandria,  From Wikipedia, the free encyclopedia,

Un comentariu:

  1. ca și cum papistașii , anglicanii și copții ar avea aceeași binecuvântare a Maicii Domnului. Mâine poimâine o să ziceți că și sectarii care o hulesc sunt vrednici de binecuvântarea Născătoarei de Dumnezeu. Maica Domnului nu binecuvintează ecumenismul și nici pe cei care au sfâșiat veșmântul Fiului Său , erereticii din toate timpurile.

    RăspundețiȘtergere