duminică, 9 iulie 2017

AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS?

(capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)



de Pr. Prof. Ion Ciungu

Iisus zice: ...” învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre.” (Matei 11,29).[1]

Iisus îi răspunde tânărului: “Dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile... Să nu ucizi, să nu săvârșești adulter, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” Tânărul a răspuns: „Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipsește? ”... (Matei 19,17-22)[2]



( a. Articolul despre planul Guvernului din Kenya referitor la capelani; b. Creștini ortodocși în Kenya; c. Ora de Religie în școlile din România)


a.   Articolul despre planul Guvernului din Kenya referitor la capelani[3]

În data de 7 iulie 2017, a apărut articolul “Kenya to add chaplains to public high schools to improve discipline” (Kenya urmează să adauge capelani în liceele publice pentru a îmbunătăți disciplina), publicat pe site-ul agenției de știri Religion News Service din Washington D.C., de Fredrick Nzwili, corespondent din Nairobi. Traduc, în continuare,  din acest articol, introducând subtitluri:

Măsură destinată să îmbunătățească disciplina și să oprească dezordinea

“NAIROBI, Kenya (RNS) Liderii religioși din Kenya au fost mulțumiți și au încurajat o acțiune guvernamentală de a recruta capelani pentru toate liceele publice ca o măsură destinată să îmbunătățească disciplina și să oprească dezordinea.
Acești lideri spun că o astfel de acțiune ar ajuta la promovarea bunelor moravuri.
Anunțul secretarului Fred Matiang`i, de la Cabinetul pentru Educație, cu privire la faptul că guvernul era pregătit să finanțeze funcțiile de capelani, a fost salutat cu căldură.”

Constituția din Kenia nu prevede existența religiei de stat, dar guvernul plătește pentru capelani creștini și mahomedani

“Capelanii vor fi recrutați, angajați și plătiți de guvern. Kenya care este 83% creștină și 11% mahomedană nu are religie de stat în Constituția ei.
Comisia Serviciului pentru Profesori, angajatorul guvernamental al profesorilor, va face o examinare atentă și critică a capelanilor, alături de liderii religioși.

Funcționarii guvernamentali spun că de la ei [capelani] se va aștepta să ofere îngrijire pastorală zi de zi elevilor și să lucreze ca profesori. Li se cere să fie în vârsta de 45 de ani sau mai tineri.”

Referințe de la lideri religioși din Kenya

Episcopul anglican Joseph Kagunda a spus că „prezența capelanilor la două școli, în acest an care a trecut, a ajutat să se reducă problemele de disciplină.” De asemenea Kagunda a spus că a aflat că „elevii se deschid mai mult către capelani decât către profesorii lor.”

Episcopul romano-catolic Paul Kariuki Njiru a spus că „angajarea capelanilor bine pregătiți, care sunt pastori sau preoți, va aduce roade”. El a mai zis: „Noi îi tot învinuim pe tineri, dar noi nu i-am însoțit în dezvoltarea valorilor și virtuților”.

„Șeicul Juma Ngao, președinte al Consiliului Consultativ Național Mahomedan din Kenya a zis că acest serviciu va aduce beneficii copiilor expuși la decădere morală.” El a mai zis: „Bunele moravuri lipsesc în mare măsură și eu cred că această acțiune este corectă”. “Trebuie să dăm elevilor valori care să-i ajute să facă lucruri bune”.

Ngao a mai spus că la școlile unde sunt elevi care aparțin de mai mult de un grup religios ar trebui să se angajeze doi capelani, acest lucru fiind bun pentru coexistența credințelor și pentru dialogul interreligios. Capelanii nu se cuvine să îi convertească pe elevi sau să-i radicalizeze.  

Factori de dezordine în liceele din Kenya

“Vina pentru starea de perturbare din liceele din Kenya de-a lungul anilor a fost pusă pe disciplina laxă, abuzul de droguri, neglijența părinților și aroganța directorilor, printre alți factori. În anul 2016, au fost raportate 483 de infracțiuni, din care peste 200 au fost legate de incendieri.”

Ayub Mohamud, în centru, predă o oră de educație religioasă la Liceul Eastleigh din Nairobi, Kenya, în 2 martie 2016. Mohamud este patronul afacerilor spirituale mahomedane, dar Liceul Eastleigh nu folosește capelan.  RNS photo by Fredrick Nzwili.


b.   Creștini ortodocși în Kenya

Creștinii protestanți sunt primii ca număr, reprezentând cam 47,4% , catolicii 23,3%, iar ortodocșii sunt doar 650.000. Așa am aflat din Enciclopedia liberă, Wikipedia, de la articolul “Religion in Kenya”, de la subtitlul Christianity.[4] Arhiepiscop ortodox de Nairobi este Makarios Tillyrides, originar din Cipru.[5]


c.    Ora de Religie în școlile din România

Pe data de 10 martie 2017, pe site-ul agenției de știri BASILICA.RO, a Patriarhiei Române, a apărut articolul “Precizări privind prezența orelor de religie în școli”, publicat de Andrei Pau.[6]

În acest articol se reamintește articolul 32, alineatul 7, din Constituția României, prin care se garantează libertatea învățământului religios. De asemenea, se reamintește că, potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), “în Europa, învățământul religios este profund legat de învățământul secular”. Citez din acest articol, lăsând sublinierile așa cum sunt în el:

“Dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (în anul 2007) doar în trei state religia nu este predată în școlile publice (Franța, Albania și Macedonia); ora de religie este obligatorie în 25 de state, în restul fiind facultativă sau opțională (conform celor reținute de CEDO în 9 octombrie 2007, cu ocazia judecării cauzei „Hasanși EylemZengin contra Turciei”, paragraful 30); iar în majoritatea statelor predarea religiei are caracter confesional (paragraful 31).

Majoritatea elevilor europeni au în programa școlară o oră de religie pe săptămână, însă în țări precum Germania, Austria, Irlanda, Cipru, Grecia, Italia și Croația au câte două ore, iar în Belgia au trei ore pe săptămână. În Germania, spre exemplu materia religie nu este doar parte din trunchiul comun, ci este chiar obligatorie, organizată de către culte și finanțată de către stat. Predarea este confesională. Situația este similară în Austria, Belgia, Cipru, Spania și Grecia.”

Este incorectă și injustă jignirea generalizată a profesorilor de Religie

În sfârșit, pentru a înțelege cum este privită  Ora de Religie în școlile din România, mai dau un citat din acest articol :

 “De asemenea, este incorectă şi injustă jignirea generalizată a unei categorii didactice profesionale, şi anume totalitatea profesoarelor şi profesorilor de religie. Aceste persoane realizează educarea religioasă a copiilor în școli din încredințarea a peste 2.000.000 de părinți care și-au înscris copiii la ora de religie (peste 90% dintre copii).”

Originea disprețului față de Ora de Religie

Se cuvine să observăm că la originea disprețului actual față de Ora de Religie în școlile din România este tot concepția ateismului pretins științific, impusă de comuniști în școli, al cărei Duh Necurat se manifestă încă constant, prin unii profesori, într-un complex de superioritate.

 Exemplul cel mai clar că evreii-derbedei-atei se ocupă cu știința de a influența și manevra oamenii și în secolul XXI, pe bază de minciuni și cu scop de furt în formă continuată, îl putem vedea în situația cu Catedrala Sfântului Isaac din orașul Sankt Petersburg, din Rusia, de unde a venit și în România ateismul pretins științific. Această catedrală, a fost jefuită de bolșevici în anul 1917, a fost închisă în 1928, iar în 1931 a fost transformată în Muzeul Ateismului, până în 1937, când devine Muzeu de Istorie și Artă. Deși, după cum știm, comunismul ateu a fost răsturnat, prin valul de revoluții de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990,  în Europa Centrală și Răsăriteană, inclusiv în Rusia, totuși, bunul simț al Adevărului n-a revenit încă. Catedrala Sfântului Isaac este încă tot Muzeu, iar când proprietara de drept, Biserica Ortodoxă Rusă, a cerut să i se restituie Catedrala, a fost refuzată chiar în anul 2015. Ba mai mult, doi parlamentari evrei din Sankt Petersburg, Vishnevsky și Reznik,  au influențat online peste 100 de mii de oameni și i-au scos la proteste în stradă, în anul 2017, cu scopul ca această Catedrală să rămână Muzeu. A fost nevoie ca parlamentarul rus Milonov să le aducă aminte evreilor atei de azi că tradiția lor de 2000 de ani este aceea de a denigra orice sfânt. Pentru amănunte pe acest subiect putem revedea articolul  “EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)”, publicat pe site-ul Protopopiatului Ortodox Român Avrig, în data de 17 februarie 2017.[7]

Unii evrei din România, prin Institutul Elie Wiesel, luptă contra creștinilor români

Să mai observăm că și unii evreii din România, prin Istitutul Elie Wiesel, vor să desființeze, prin legi românești, memoria unor personalități care au suferit în închisori pentru credința și cultura creștină românească, devenind martiri creștini. Acești evrei cer schimbarea denumirii unor instituții, străzi, demontarea unor statui, care amintesc de unii martiri creștini români. Dacă cineva nu execută ceea ce evreii aceștia cer, ei nu renunță ușor, ci se coalizează, fac presiuni. De exemplu, au cerut să se schimbe denumirea străzii Radu Gyr din Cluj Napoca. Dar dacă Primăria n-a împlinit imediat cerința lor, căci a primit multe sesizări care au cerut ca numele străzii să nu fie schimbat, ei au cerut destituirea lui Țene Ionuț de la Biroul pentru Învățământ și Cultură de la Primăria din Cluj-Napoca, considerându-l a fi un pericol public, din cauză că a contestat decizia de a schimba denumirea străzii. Așa am aflat din articolulLinșat moral și profesional pentru că s-a opus schimbării denumirii străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca”, publicat în data de 2 iulie 2017, pe activenews.ro, de Tudor Matei.[8] 

Patriarhia Română susține și îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale

“Patriarhia Română îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine, ortodoxe și naționale românești, inclusiv a lui Mircea Vulcănescu, a declarat pentru ActiveNews, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.” Așa putem citi în articolul “Patriarhia Română susține și îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care Mircea Vulcănescu, «erudit savant creștin, care a murit ca un adevărat martir»", publicat în data de 6 iulie 2017, pe activenews.ro, de Mihai Șomănescu.[9]


Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!







[1] Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 11, versetul 29, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=11
[2] Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 19, versetul 17-22, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=19
[3] Fredrick Nzwili, Kenya to add chaplains to public high schools to improve discipline, Religion News Service, 07/07/2017, http://religionnews.com/2017/07/07/kenya-to-add-chaplains-to-public-high-schools-to-improve-discipline/
[4] Religion in Kenya, Christianity, From Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Kenya#Christianity
[5] Makarios Tillyrides, From Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Makarios_(Tillyrides)
[6] Andrei Pau, Precizări privind prezența orelor de religie în școli, BASILICA.RO, 10.03.2017, http://basilica.ro/precizari-privind-prezenta-orelor-de-religie-in-scoli/
[7] Pr. prof. Ion Ciungu, EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, vineri, 17 februarie, 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/02/evrei-contra-catedralei-sfantului-isaac_17.html
[8] Tudor Matei, Linșat moral și profesional pentru că s-a opus schimbării denumirii străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca, news active, știri nefiltrate, 02 iulie 2017, http://www.activenews.ro/stiri/Linsat-moral-si-profesional-pentru-ca-s-a-opus-schimbarii-denumirii-strazii-Radu-Gyr-din-Cluj-Napoca-144392#.WVjvZ_A-iYI.facebook
[9] Mihai Șomănescu, Patriarhia Română susține și îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care Mircea Vulcănescu, “erudit savant creștin, care a murit ca un adevărat martir”, news active, știri nefiltrate, 06 iulie 2017,  http://www.activenews.ro/stiri-social/Patriarhia-Romana-sustine-si-indeamna-la-cinstirea-si-cultivarea-memoriei-tuturor-celor-care-s-au-jertfit-pentru-apararea-valorilor-crestine-si-nationale-intre-care-Mircea-Vulcanescu-%E2%80%9Eerudit-savant-crestin-care-a-murit-ca-un-adevarat-martir-144483

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu