miercuri, 21 iunie 2017

PARIEM CA LA JOCURI CĂ DUMNEZEU EXISTĂ ? MERITĂ SĂ NE GÂNDIM! (Filosoful creștin Blaise Pascal în actualitate)


de Pr. Prof. Ion Ciungu





“Zis-a cel nebun în inima sa: «Nu este Dumnezeu!» Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul. Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înţelege, sau cel ce caută pe Dumnezeu.” (Psalm 13, 1-2)[1]



Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța – d. 19 august 1662, Paris)[2]


( a. Pariul lui Pascal ; b. Criticarea Pariului lui Pascal ; c. Apărarea Pariului lui Pascal ;  d. Citate din Pascal)


Pe data de 19 iunie 2017 a apărut articolul  “ 'Love knows no limit': 9 quotes from Christian prodigy and philosopher Blaise Pascal”[3] (Dragostea nu cunoaște limită: 9 citate din geniul și filosoful creștin Blaise Pascal), publicat de Joseph Hartropp, pe site-ul non-denominațional de știri creștine din Londra, Christian Today. 19 iunie este ziua de naștere a lui Blaise Pascal, „matematician, inventator și teolog catolic francez”. 

Anul trecut, un alt articol referitor la Pascal a fost publicat, tot pe Christian Today, de Andy Walton, pe data de 16 august, intitulat:  “Should we gamble on God? Pascal's Wager says it's worth it” (Se cuvine să pariem ca la jocuri pe Dumnezu? Pariul lui Pascal zice că merită osteneala).[4]


a.   Pariul lui Pascal 

Traduc, în continuare, spicuind, din articolul lui Andy Walton:
“Contribuția lui cea mai faimoasă la dezbaterea cu privire la Dumnezeu a ajuns să fie cunoscută ca Pariul lui Pascal. Situația este expusă cam așa :

Dumnezeu există sau nu există. Avem nevoie să punem pariu într-un fel sau altul. Dacă Dumnezeu există într-adevăr, va fi infinit mai valoros că am pariat pe acest rezultat. Dacă Dumnezeu nu există, oricum nu va conta. Date fiind aceste propoziții, se cuvine să pariem că Dumnezeu există. 

Forța argumentului lui Pascal aici este evidentă. El arată în mod clar de ce faptul că faci pariul acesta este un mod rațional de a te comporta. Dacă Dumnezeu ne oferă acum o șansă la viața eternă (precum și transformare în prezent), atunci are sens să te încrezi în această ofertă, să punem banii jos pe ea și să ne trăim viața în lumina aceasta.

Pascal însuși a oferit o explicație. «Credința este un pariu înțelept,» a zis el. «Dat fiind faptul că nu poate fi dovedită, ce pagubă îți va fi dacă pariezi pe adevărul ei și se dovedește a fi falsă ? Dacă câștigi, câștigi totul ; dacă pierzi, nu pierzi nimic. Pariază, deci, fără ezitare, că El există.» 

Din cauză că Pascal credea că este imposibil să demonstrezi existența lui Dumnezeu, el a oferit pariul ca o explicație a hotărârii pe care fiecare ființă umană trebuie să o ia. Putem alege să credem în Dumnezeu sau nu. În aceste condiții, a-L alege pe Dumnezeu este înțelept.”


b.   Criticarea Pariului lui Pascal

„Totuși, începând din secolul XVII și până în ziua de azi, Pariul lui Pascal a fost supus la o critică extinsă. 

În timpul generației lui, Pascal a fost ridiculizat de conaționalul său Voltaire, care a zis,[5] «Acest articol pare un pic indecent și pueril: ideea de joc, și de pierdere și câștig, nu se potrivește cu seriozitatea subiectului». 

Aceasta a fost doar prima dintr-un bombardament de critici la care pariul acesta a trebuit să facă față.” 

„După un susținător contemporan al unei versiuni a acestui pariu, Michael Rota,[6] criticarea pariului vine în patru forme : «(1) a crede în Dumnezeu pe motive pragmatice este imoral din cauză că se cuvine să credem ceva pe baza evidenței; (2) să te încredințezi lui Dumnezeu pentru beneficiile viitoare înseamnă să fii egoist; (3) existența altor religii invalidează argumentul lui Pascal; (4) modul în care Pascal abordează religia este inconsecvent cu însăși doctrina creștină.»


c.    Apărarea Pariului lui Pascal

„Apărătorii contemporani ai unei forme a acestui pariu recunosc faptul că argumentul lui Pascal chiar are nevoie de o oarecare actualizare. Kevin Moore, a cărui carte Untrumpable este despre versiunea alternativă a lui la pariu, zice: «Pascal și-a supraestimat valoarea prin faptul că a mers dincolo de limitele pe care chiar el și le-a pus, anume, limitele nesiguranței. Dar, el zice că încă există valoare în Pascal. Cred că nesiguranța noastră cu privire la viața de după moarte ar trebui să ne îndrume (în mod rațional) să trăim pe un anumit fel de cale.» 

Pariul original al lui Pascal are într-adevăr și apărători contemporani. Filosoful catolic Peter Kreeft este printre ei. «La ce trebuie să renunțăm pentru a paria că Dumnezeu există?»  întreabă el.[7]  «Tot ceea ce există este doar finit, și este foarte rezonabil să pariezi cu ceva finit pe șansa de a câștiga un premiu infinit.» 

Pariul lui Pascal este un argument durabil, și unii oameni pretind că au venit la credință din cauza lui. Totuși el are mulți critici și nu este un argument copleșitor. Un articol recent despre acest pariu[8] a zis: «Acesta nu este un argument pentru existența reală a lui Dumnezeu. Pascal afirmă că în ceea ce privește existența sau non-existența lui Dumnezeu, `Rațiunea nu poate decide nimic aici`. În schimb, acesta este un argument care arată cauza pentru care se cuvine să crezi în Dumnezeu.»

Aceasta este o diferență crucială. În calitate de credincioși, nouă nu ne este permis să pretindem prea mult uneltelor pe care le avem la dispoziție. Chiar dacă acest pariu are succes, el arată doar faptul că merită să pariezi pe teism, mai degrabă decât pe credința creștină. Pariul lui Pascal s-ar putea să nu fie convingător pentru mulți. Dar s-ar putea ca el să te facă să te oprești și să te gândești. În America și Europa din zilele noastre, unde ateismul pare a fi opțiunea preselectată automat fără alternativă, pentru mulți sau chiar majoritatea, el nu-i de disprețuit.”  


d.   Citate din Pascal

Traduc, spicuind, din articolul lui Joseph Hartropp:

„El a căutat să scrie o apologie pentru credința creștină – dar n-a terminat-o. În schimb, nenumăratele lui reflecții despre Dumnezeu și existența umană vor fi publicate cu titlul de Les Pensées , după moartea sa.” 

„Pascal a murit tânăr la doar 39 de ani, pe 19 august 1662. Totuși, moștenirea sa intelectuală diversă - și inspirația pentru Biserică – trăiește mai departe. Iată nouă citate prin care să ne amintim de el:

Inima are rațiunile ei pe care rațiunea nu le cunoaște.

Toate problemele omenirii decurg din incapacitatea omului de a ședea liniștit într-o cameră singur.

Adevărul este așa de obscur în aceste timpuri, iar falsitatea așa de stabilită, încât, dacă nu iubim adevărul, nu-l putem cunoaște.

Toți oamenii caută fericirea. Aceasta este fără excepție. Oricare ar fi mijloacele diferite pe care le folosesc ei, toți tind spre acest scop. Cauza unora de a merge în război, iar a altora de a-l evita, este aceeași dorință în ambele categorii, însoțită de vederi diferite. Voința  nu face niciodată nici cel mai mic pas decât spre acest obiect. Acesta este motivul oricărei acțiuni a oricărui om, chiar al celor care se spânzură.

Dragostea nu are limite pentru suferința ei răbdătoare, nu are sfârșit pentru încrederea ei, nu are veștejire a speranței ei; ea poate dura mai mult decât orice. Dragostea încă rămâne în picioare când orice altceva va fi căzut.

Din moment ce nu putem cunoaște tot ceea ce urmează să fie cunoscut despre orice, se cuvine să cunoaștem câte puțin din toate.

Oamenii sunt de obicei mai convinși prin motivele pe care le descoperă ei înșiși decât prin acelea găsite de alții.

Fericirea nu este nici fără noi, nici înăuntrul nostru. Ea este în Dumnezeu, atât fără noi cât și înăuntrul nostru. 

Iisus este Dumnezeul de Care ne putem apropia fără mândrie și înaintea Căruia ne putem smeri fără disperare.”





[2]Blaise Pascal, De la Wikipedia, enciclopedia liberă, https://ro.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal
[3] Joseph Hartropp, 'Love knows no limit': 9 quotes from Christian prodigy and philosopher Blaise Pascal ’, Christia Today, 19 June 2017 , https://www.christiantoday.com/article/love.knows.no.limit.9.quotes.from.christian.prodigy.and.philosopher.blaise.pascal/110064.htm
[4] Andy Walton, Should we gamble on God? Pascal's Wager says it's worth it, Christian Today, 19 August 2016, https://www.christiantoday.com/article/should.we.gamble.on.god.pascals.wager.says.its.worth.it/93530.htm
[5] Ward E. Jones, Religious Conversion, Self-Deception, and Pascal’s Wager, [Published in Journal of the History of Philosophy 36:2, pp. 167-188 (April 1998). Please use published version for citation.], pag. 8,  https://www.ru.ac.za/media/rhodesuniversity/content/philosophy/documents/Religious%20Conversion,%20Self-Deception,%20and%20Pascals%20Wager%20(J%20of%20the%20History%20of%20Philosophy).pdf
[6] Michael Rota, Why You Can Still Bet Your Life on Christ, An updated version of Pascal’s wager offers a powerful argument for Christian commitment, Christianity Today, April 24, 2016, http://www.christianitytoday.com/ct/2016/may/why-you-can-still-bet-your-life-on-christ.html?start=1
[7] Peter Kreeft, The Argument from Pascal`s Wager, http://www.peterkreeft.com/topics/pascals-wager.htm
[8] Andy Kiersz, According To Math, You Should Believe In God, Business Insider, Jun. 18, 2014, http://www.businessinsider.com/pascals-wager-2014-6?IR=T
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu