luni, 31 octombrie 2016

MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (III)

de Pr. Prof. Ion Ciungu


(a. Românca Mica Ertegun, născută Ioana Maria Banu, a donat 1,3 milioane $ pentru restaurarea Ediculei sau Capelei Sfântului Mormânt; b. Cine este Mica Ertegun?)

„... în El vor nădăjdui popoarele și plin de slavă Îi va fi locul de odihnă.”
(Isaia 11, 10)



Sanctuarul care adăpostește locul tradițional de înmormântare al lui Iisus Hristos este în curs de restaurare în interiorul Bisericii Sfântului Sepulcru din Ierusalim. PHOTOGRAPH BY ODED BALILTY, AP FOR NATIONAL GEOGRAPHIC



a.   Românca Mica Ertegun, născută Ioana Maria Banu, a donat 1,3 milioane $ pentru restaurarea Ediculei sau Capelei Sfântului Mormânt

Exclusive: Christ's Burial Place Exposed for First Time in Centuries[1]

By Kristin Romey, NATIONAL GEOGRAPHIC, PUBLISHED OCTOBER 26, 2016, 

Restauratorii care lucrează în Biserica Sfântului Sepulcru din Israel înlătură placa de piatră venerată ca locul de odihnă al lui Iisus Hristos.
                   (Dacă accesați articolul în engleză aici este un filmuleț)

EXCLUSIVE: O Privire De Aproape În Interiorul Mormântului Desigilat al lui Christos


IERUSALIM – Pentru prima dată după sute de ani, oamenii de știință au expus suprafața originală a ceea ce conform tradiției este considerat a fi mormântul lui Iisus Christos. Situat în Biserica Sfântului Sepulcru din Vechea Cetate a Ierusalimului, mormântul a fost acoperit cu îmbrăcăminte de marmură începând cel puțin din anul 1555 d. Hr., și foarte probabil cu sute de ani mai înainte.

“Îmbrăcămintea de marmură a mormântului a fost înlăturată, și am fost surprinși de cantitatea de material de umplutură de sub ea”, a zis Fredrik Hiebert, arheolog asociat oficial la Societatea National Geographic, un partener în proiectul de restaurare. “Va fi o analiză științifică lungă, dar în final vom putea să vedem suprafața stâncii originale pe care, potrivit tradiției, a fost pus corpul lui Christos.”

Potrivit tradiției creștine, trupul lui Iisus Christos a fost pus pe un substrat stâncos sau „pat de înmormântare” tăiat în marginea unei peșteri de calcar, în urma răstignirii de către romani în anul 30 sau posibil 33 d. Chr. Credința creștină zice că Hristos a fost înviat după moarte, iar femeile care au venit să ungă trupul Lui la trei zile după înmormântare au spus că nu au găsit corpul mort.

Acest pat de înmormântare este acum împrejmuit de o structură mică cunoscută ca Edicula (de la cuvântul latin aedicule sau “casă mică”), care a fost ultima dată reconstruită în 1808-1810 după ce a fost distrusă într-un foc. Edicula și interiorul mormântului sunt în prezent în curs de restaurare de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea Tehnică Națională din Atena, sub îndrumarea Supraveghetorului Științific Principal Profesoara Antonia Moropoulou.

Expunerea patului de înmormântare dă acum cercetătorilor o oportunitate fără precedent de a studia suprafața originală a ceea ce este considerat a fi locul cel mai sacru al Creștinătății. O analiză a stâncii originale ar putea să le dea posibilitatea să înțeleagă mai bine nu numai forma originală a camerei mormântului, dar și cum ea a evoluat ca punct central de venerație de când a fost prima dată identificată de Elena, mama împăratului roman Constantin, în anul 326 d. Hr.

“Suntem la momentul extrem de important de a reabilita Edicula,” a zis Moropoulou. Tehnicile pe care le folosim pentru a înregistra acest monument unic vor da lumii posibilitatea de a studia rezultatele noastre ca și când cei care urmăresc ar fi ei înșiși în mormântul lui Hristos.”


Niște muncitori încep să înlăture marmura uzată care timp de sute de ani a ținut închis patul de înmormântare, dând la iveală un strat de material de umplutură de dedesubt.

Ușile bisericii au fost închise devreme – cu ore înainte de timpul normal de închidere, lăsând uimiți o mulțime de pelerini și turiști în fața impozantelor uși de lemn. În interior, o formație ordonată de conservatori cu căști galbene, franciscani în robe brune și simple, preoți ortodocși cu potcapuri negre și înalte, și egipteni copți cu glugile brodate au înconjurat intrarea Ediculei, căutând să pătrundă cu privirea spre nivelurile ei. Deasupra tuturor acestora era fațada sanctuarului de la începutul secolului al XIX-lea, sculpturile ei lucrate cu minuțiozitate fiind ascunse de grinzi de fier și de banda portocalie de siguranță.

În interiorul mormântului, în care de obicei licărește o constelație slabă de lumânări de ceară, iluminatul strălucitor specific în construcții a umplut celula mică, revelând detalii minuscule care de obicei erau trecute cu vederea. Dala de marmură care acoperă banca cea sfântă – de aproximativ 3 pe 5 picioare și sculptată din marmură crem – fusese scoasă din zid. Dedesubt era o suprafață de piatră gri-bej. Ce este asta? a fost întrebată o persoană care lucrează în calitate de conservator.  “Încă nu știm,” a răspuns ea. “E timpul să aducem înăuntru uneltele științifice de monitorizare.”


O călugăriță creștină îngenunchează în rugăciune la “patul de înmormântare” al lui Hristos în interiorul sanctuarului mormântului, cunoscut ca Edicula.
PHOTOGRAPH BY ODED BALILTY, AP FOR NATIONAL GEOGRAPHIC

Biserica Sfântului Sepulcru (cunoscută și ca Biserica Învierii) este în prezent sub custodia a șase secte creștine. Trei grupuri majore – Biserica Greacă Ortodoxă, Biserica Romano Catolică, și Biserica Ortodoxă Armeană – mențin controlul principal asupra acestui loc, iar Ortodocșii Copți, Etiopieni și Comunitățile Siriace au, de asemenea, o prezență acolo. Părțile bisericii care sunt considerate arii comune de închinare pentru toate sectele, inclusiv mormântul, sunt reglementate de un acord Status Quo care cere consimțământul tuturor bisericilor tutelare.

În afara Ediculei, Theophilos III, Patriarhul Grec al Ierusalimului, stătea în picioare urmărind evenimentele cu un zâmbet senin. “Sunt bucuros că atmosfera este specială, este o bucurie ascunsă,” a zis patriarhul. “Aici avem franciscani, armeni, greci, gărzi mahomedane, și ofițeri de poliție evrei. Sperăm și ne rugăm ca acesta să fie un mesaj real că imposibilul poate deveni posibil. Noi toți avem nevoie de pace și de respect reciproc.”

Reînnoirea unui Mormânt Sacru și Loc de Pelerinaj

Integritatea structurală a Ediculei de la începutul secolului al XIX-lea este o preocupare de decenii. Ea a suferit deteriorări în timpul unui cutremur din 1927, iar autoritățile britanice au fost forțate să consolideze clădirea în 1947 cu grinzi exterioare inestetice care rămân până în ziua de azi. Dificultățile dintre reprezentanții Status Quo – ului și lipsa de resurse financiare au împiedicat reparația ei.


Lideri bisericești ascultă informații curente despre lucrarea de renovare de la Dr. Antonia Moropoulou, lider al echipei de restaurare.

În 2015, Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului, cu acordul celorlalte două comunități majore, a invitat Universitatea Tehnică Națională din Atena (care anterior condusese proiectele de restaurare la Acropola din Atena și la Hagia Sophia) să studieze Edicula. Comunitățile Bisericii Sfântului Sepulcru au fost de acord să restaureze structura în martie 2016, urmând ca lucrarea să fie încheiată până la primăvara lui 2017. Între donațiile majore la proiectul de peste 4 milioane $ este o binefacere regală de la regale Abdullah II al Iordaniei, și un dar de 1,3 milioane $ de la Mica Ertegun către Fondul Mondial al Monumentelor în susținerea acestui proiect.

Societatea National Geographic, cu binecuvântarea Patriarhului Grec al Ierusalimului și a celorlalte comunități religioase a format o alianță strategică cu Universitatea Tehnică Națională din Atena pentru ocrotirea moștenirii culturale. Pentru o privire exclusivă la proiectul de restaurare, urmăriți Explorer pe Canalul National Geographic, care urmează în noiembrie.


Kristin Romey este o scriitoare din personalul care tratează subiecte de arheologie și paleontologie pentru National Geographic.





b. Cine este Mica Ertegun?

Mica Ertegun, născută Ioana Maria Banu, este o româncă stabilită în Statele Unite de mult timp. La vârsta de 16 ani, la insistențele tatălui ei, medicul Gheorghe Banu, închis de comuniști, ea s-a căsătorit cu boierul Ștefan Greciani, în vârstă de 31 de ani, cu scopul de a putea pleca din țară deodată cu regele Mihai. Așa am aflat din articolul “Cine este românca Mica Ertegun, filantroapa care a donat peste 30 de milioane de euro Universităţii Oxford. A fugit din România împreună cu Regele Mihai”, publicat de Alexandra Pele, pe “Gândul”, în data de 1 martie 2012.[2]
Tot de aici putem afla că soțul ei Ahmet Ertegun a fost producător de muzică, că era „foarte cult, foarte civilizat”, că era fiul ambasadorului Turciei în SUA, și că s-au căsătorit în 1961.

 Ea a făcut carieră în design interior, n-au avut copii, și sunt vestiți pentru fapte de filantropie.

"Pentru Ahmet, dar şi pentru mine, una dintre cele mai mari plăceri ale vieţii a fost să studiem istoria, muzica, limbile străine, literatura şi arheologia.”
Enciclopedia liberă, Wikipedia, varianta engleză, îl prezintă pe Ahmet Ertegun (1923-2006) ca “om de afaceri turco-american, scriitor de cântece și filantrop.”[3]






[1] Kristin Romey, Exclusive: Christ's Burial Place Exposed for First Time in Centuries, NATIONAL GEOGRAPHIC, PUBLISHED OCTOBER 26, 2016,   http://news.nationalgeographic.com/2016/10/jesus-tomb-opened-church-holy-sepulchre/
[2] Alexandra Pele, Cine este românca Mica Ertegun, filantroapa care a donat peste 30 de milioane de euro Universităţii Oxford. A fugit din România împreună cu Regele Mihai, Gândul, 1 martie 2012, http://www.gandul.info/stiri/cine-este-romanca-mica-ertegun-filantroapa-care-a-donat-peste-30-de-milioane-de-euro-universitatii-oxford-a-fugit-din-romania-impreuna-cu-regele-mihai-9360300

miercuri, 26 octombrie 2016

MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (II)

de Pr. prof. Ion Ciungu

(Al doilea islamist, Mahmoud Abbas, președintele Palestinei, a făcut donație pentru restaurarea Sfântului Mormânt)
“… în El vor nădăjdui popoarele și plin de slavă Îi va fi locul de odihnă.”
(Isaia 11, 10)

          Procesiune în jurul Capelei Sfântului Mormânt, în interiorul Bisericii Învierii. Din 8 mai 2016 Capela (numită și Edicul) este în restaurare.

          „Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-a oferit să contribuie personal pentru a sprijini lucrarea de restaurare la Biserica Sfântului Sepulcru din Ierusalim.
          Sanctuarul din inima complexului numit Edicul, locul presupus al mormântului lui Iisus, se renovează acum la prețul de 3,4 milioane $ iar monumentul, care în forma lui prezentă datează din 1810, se reconstruiește complet.
          Potrivit serviciului de știri Fides, președintele Abbas a făcut această ofertă unei delegații de lideri bisericești care au vizitat palatul lui în orașul Ramallah pe Malul de Vest al Iordanului. (La 10 km de Ierusalim; n. trad.) El le-a spus: `Basilica Sfântului Sepulcru este un simbol național și religios pentru poporul palestinian. Noi avem datoria să ne îngrijim de ea, să o protejăm și să contribuim la restaurarea ei.
          Așadar noi am decis să aducem o contribuție personală pentru lucrarea de restaurare care se desfășoară la Mormântul lui Christos.`
          Lucrările de renovare vor consta în scoaterea plăcilor de marmură, în repararea sanctuarului de dedesubtul Ediculei care datează din vremea cruciaților din sec. al XII-lea, și în astuparea fisurilor mormântului cioplit în stânca de dedesubt. Această lucrare zgomotoasă se face noaptea, pentru a micșora deranjarea pelerinilor.”

          Așa am aflat din articolul “Palestinian President To Help Fund 'Tomb Of Christ' Restoration” publicat de jurnalistul Mark Woods, pe Christian Today, în data de 20 octombrie 2016.[1]


          Din alt articol, publicat de ziarul italian La Stampa, pe data de 18 octombrie 2016, am aflat numele liderilor creștini care l-au vizitat pe Abbas: patriarhul grec ortodox al Ierusalimului, Theophilos III; patriarhul armean al Ierusalimului, Nourhan Manougian; și preotul catolic Francis Patton, custode al Țării Sfinte. Așa putem vedea în articolul  “Middle East: Abu Mazen makes personal donation for restoration of Holy Sepulchre,” bazat pe informații din Vatican.[2]
          Tot din La Stampa mai aflăm că “Lucrarea de restaurare la Edicula Sfântului Sepulcru a început pe data de 8 mai în acest an.” “Costul  proiectului de restaurare – care ajunge la 3,3 milioane dolari – este acoperit de Bisericile Catolică, Greacă Ortodoxă și Armeană Ortodoxă. În aprilie, regele Iordaniei Abdullah II a făcut o substanțială donație persoanlă la acest proiect, în forma unei Binefaceri Regale (makruma).”
          Despre evenimentele premergătoare acestei lucrări de restaurare și despre donația făcută de regele islamist Abdulah II al Iordaniei ne putem aminti și din articolul        “Mormântul lui Mesia este cinstit de popoare”, publicat pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig în data de 19 mai 2016.[3]

Regele Abdullah II, primul islamist care a donat pentru restaurarea Sfântului Mormânt



Președintele Mahmoud Abbas, al doilea islamist care donează pentru restaurarea Sfântului Mormânt

          De la redacția de știri Lăcașuri Ortodoxe am mai aflat următoarele:
          “În discursul său de răspuns, Președintele și-a exprimat bucuria pentru aceasta întâlnire și pentru coexistența pașnică între creștinii și musulmanii din interiorul Statului Palestinian.

          De asemenea, el a amintit că creștinii nu sunt considerati o majoritate în acest stat, ci o parte integrantă a lui, că ei, de fapt, i-au precedat pe musulmani în Țara Sfântă, și că Bisericile creștine sunt considerate de musulmani ca sit-uri sfinte, asemenea moscheilor lor.

          Prin urmare, a adăugat Abbas, Autoritatea Palestiniană oferă 150.000 de euro, contribuție la proiectul de restaurare a Aediculei Sfântului Mormânt.

          Șefii celor trei comunități au mulțumit Președintelui pentru donatia sa și i-au urat succes în eforturile de finalizare a procesului de recunoaștere a Statului Palestinian.”

          Așa putem observa în articolul “Sfântul Mormânt din Ierusalim: altă donație pentru restaurare”, publicat în data de 24 octombrie 2016.[4]

Mulțumim frumos, frate Abdullah!
Mulțumim frumos, frate Abbas!
          Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, să fie mult slăvit, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!




[1] Mark Woods, Palestinian President To Help Fund 'Tomb Of Christ' Restoration, Christian Today, 20 October 2016, http://www.christiantoday.com/article/palestinian.president.to.help.fund.tomb.of.christ.restoration/98498.htm

[2] Vatican Insider Staff,  Middle East: Abu Mazen makes personal donation for restoration of Holy Sepulchre, La Stampa, 18/10/2016, http://www.lastampa.it/2016/10/18/vaticaninsider/eng/world-news/middle-east-abu-mazen-makes-personal-donation-for-restoration-of-holy-sepulchre-CbW9XMk1Yw9ETkqgBzrE5K/pagina.html
[3] Pr. prof. Ion Ciungu, Mormântul lui Mesia este cinstit de popoare, Protopopiatul Ortodox Român Avrig, 19 mai 2016, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2016/05/mormantul-lui-mesia-este-cinstit-de_19.html
[4] Redacția de știri, Sfântul Mormânt din Ierusalim: altă donație pentru restaurare, Lăcașuri Ortodoxe, 24-10-2016, https://lonews.ro/arhitectura-imobiliare/23244-sfantul-mormant-din-ierusalim-alti-150-000-de-euro-pentru-restaurare.html

duminică, 23 octombrie 2016

CLOPOTE DE JALE PENTRU MORȚII DIN SIRIA

de Pr. Prof. Ion Ciungu


( a. Clopote de jale și neputință; b. Numărul aproximativ al morților în Războiul Civil din Siria; c. Unele explicații despre Războiul Civil din Siria)

                   Ecclesiastul a spus: "Mai bine să te duci într-o casa de jale decât să te duci într-o casă de petrecere; căci acolo îți aduci aminte de sfârșitul
oricărui om, și cine trăieste își pune la inimă lucrul acesta.
                        Mai bună este întristarea decât râsul; căci, prin întristarea feței, inima se face mai bună.
" (Ecclesiastul 7, 2-3)[1]


            Biserica luterană din cartierul Kallio, din Helsinki, Finlanda


          a. Clopote de jale și neputință

          Clopotele multor biserici din lume au răsunat și răsună încă a jale, în perioada 12 – 24 octombrie 2016, pentru miile de oameni omorâți în Războiul Civil din Siria. În 24 octombrie Națiunile Unite își serbează ziua, când își fac cunoscute scopurile și realizările.
“Mai mult de 500 de biserici din lume trag clopetele în fiecare zi în semn de omagiu pentru miile de civili care sunt măcelăriți în Alep.
          Acest oraș sirian este sub asediu brutal de săptămâni de zile, intensificat de bombardarea rusească și siriană a zonelor deținute de rebeli, care a început luna trecută.”
          Inițiativa de a trage copotele a avut-o parohul Bisericii Luterane  din cartierul Kallio din Helsinki (Finlanda), Teemu Laajasalo. El a spus: “Toți vedem evenimentele devastatoare din Aleppo, dar în același timp ne simțim fără puterea de a ajuta, din cauza complexității situației...".
          Catedrala din Uppsala (Suedia) este una din bisericile care s-au alăturat inițiativei de mai sus. "Devenim deznădăjduiți și neajutorați când aflăm despre povestirile cu privire la situația din Aleppo și din alte locuri din Siria - soarta copiilor, spitale în situații imposibile de lucru, civili inocenți care suferă. CÂND NEPUTINȚA ESTE MAI MARE ESTE IMPORTANT SĂ TE ADUNI ÎN RUGĂCIUNE." (din declarația comună a arhiepiscopului din Suedia, Antje Jackelén, și a decanului catedralei din Uppsala, Annica Anderbrant). Așa am aflat din articolul "Churches Around The World Ring Bells For Aleppo As Hundreds Slaughtered In Brutal Siege", publicat de jurnalista Carey Lodge, pe Christian Today, în 21 octombrie 2016.[2]


          b. Numărul aproximativ al morților în Războiul Civil din Siria

          De la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care nu este asociat cu niciun corp politic, am aflat că „aproximativ 430 de mii au fost omorâți de la începutul revoluției siriene”. Așa putem citi în articolul “About 430 thousands were killed since the beginning of the Syrian revolution”,  publicat în data de 13 septembrie 2016. [3]

          Alte date

          Peste 7.600.000 sunt dislocați în interior (estimare iulie 2015).
          Peste 4.800.000 sunt refugiați (estimare august 2016).
          Aceste date sunt luate din Enciclopedia liberă Wikipedia, varianta engleză, de la articolul „Syrian Civil War”. [4]
          Populația Siriei în iulie 2014 era estimată la 17.064.854 de locuitori. Limba oficială este araba. Grupuri etnice: arabi sirieni, arameeni, kurzi, turkomani, asirieni și armeni.
          Religia (estimare 2006): Islam 87%; Creștinism 10%; Druzism 3%.
          Aceste date sunt luate din Enciclopedia liberă, Wikipedia, de la articolul “Syria”. [5]
          Potrivit unui articol mai recent referitor la creștinii din Siria, în 2015 nu erau mai mult de 250.000 de creștini în Siria. Așa am aflat din articolul „Genocide of the Christian Martyrs laid bare: Sick ISIS butchers CRUCIFY thousands in Syria”, scris de Caroline Wheeler, pe Sunday Express, în 29 septembrie 2015. [6]


         
Crime de proporții istorice”, așa a etichetat și denunțat, în 21 octombrie 2016, Zeid, înalt comisar la NU, bombardarea orașului Alep, de către Armata Siriană și Forța Aeriană a Rusiei.


          c. Unele explicații despre Războiul Civil din Siria, după Al Jazeera

          “În 2011, ceea ce a devenit cunoscut ca revoltele `Primăverii Arabe` l-au răsturnat de la putere pe președintele Tunisiei, Zine El Abidine Ben Ali, și pe președintele egiptean Hosni Mubarak.
          În acea lună martie, proteste pașnice au izbucnit și în Siria, după ce 15 băieți au fost reținuți și torturați pentru că au scris graffiti în sprijinul Primăverii Arabe. Unul dintre băieți, Hamza al-Khateeb în vârstă de 13 ani, a fost omorât după ce a fost torturat în mod brutal.
          Guvernul sirian, condus de președintele Bashar al-Assad, a răspuns la proteste omorând sute de persone care demonstrau și întemnițând mult mai multe. În iulie 2011, dezertori din armată  au anunțat formarea Armatei Siriene Libere, un grup rebel care urmărea să răstoarne guvernul, și Siria a început să alunece într-un război civil.”


          Implicare străină

          “O coaliție internațională condusă de Statele Unite a bombardat ținte ale grupului Statului Islamic din Irak și Levant (ISIL, cunoscut și ca ISIS) din 2014.
          În septembrie 2015, Rusia a lansat o campanie de bombardamente împotriva a ceea ce ea numea `grupurile teroriste` din Siria, care includeau ISIL precum și grupuri rebele sprijinite de statele din Occident.
          Rusia de asemenea a desfășurat consilieri militari pentru a consolida apărarea lui Assad. Mai multe state arabe, împreună cu Turcia, au furnizat arme și material și echipament militar grupurilor rebele din Siria.
          Mulți dintre cei care luptă vin din afara Siriei. Forțele armate ale ISIL cuprind un număr considerabil de luptători din întreaga lume.
Membrii libanezi ai Hazbollah luptă de partea lui Assad, ca și luptătorii iranieni și afgani.”
          Aceste date sunt luate din articolul „Syria`s Civil War Explained”, publicat de Al Jazeera în 24 mai 2016. [7]





[1]  Ecclesiastul, cap. 7, versetele 2-3, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=18&cap=7
[2]  Carey Lodge, Churches Around The World Ring Bells For Aleppo As Hundreds Slaughtered In Brutal Siege, Christian Today, 21 October 2016, http://www.christiantoday.com/article/churches.around.the.world.ring.bells.for.aleppo.as.hundreds.slaughtered.in.brutal.seige/98591.htm
[3] About 430 thousands were killed since the beginning of the Syrian revolution, Syrian Observatory for Human Rights, 13/09/2016, http://www.syriahr.com/en/?p=50612
[4] Syrian Civil War, from Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Civil_War
[5] Syria, from Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Syria
[6] Caroline Wheeler, Genocide of the Christian Martyrs laid bare: Sick ISIS butchers CRUCIFY thousands in Syria, Sunday Express, PUBLISHED: 07:01, Tue, Sep 29, 2015 |, http://www.express.co.uk/news/world/608224/christian-martyrs-George-Weidenfeld-Patrick-Sookhdeo-Syria-Barnabus-Fund-relocate-charity
[7] Al Jazeera, Syria`s Civil War Explained, The Syrian civil war is the deadliest conflict the 21st century has witnessed thus far. http://www.aljazeera.com/news/2016/05/syria-civil-war-explained-160505084119966.html