marți, 15 decembrie 2015

Acţiune social-filantropică




            Luni 14 decembrie 2015 s-a desfăşurat la sediul Protopopiatului Ortodox Român Avrig o acţiune de ajutorare şi „înveselire” a unui număr de copii din clasele de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din localitate. Această acţiune s-a adresat elevilor din ciclul primar care provin din familii cu situaţii financiare şi emoţionale dificile, având şi un scop religios – ca aplicaţie practică a lecţiei dărniciei despre Sfântul Ierarh Nicolae de la ora de religie din clasa I. „Bobocii” au fost însoţiţi de doamna învăţătoare Lucia Budac, doamna profesor psiholog şcolar Simona Gafton şi doamna profesor Maria Jugărean. P C Protopop preot Vasile Gafton i-a încurajat pe micii colindători să păstreze în  continuare tradiţiile creştine: - a colinda vestind Naşterea Domnului şi a merge la biserică alături de părinţii lor, arătând copiilor să nu îşi neglijeze nici datoriile şcolăreşti.





CONCERT DE COLINDE



            Ziua de duminică 13 decembrie a fost împodobită cu bucuria colindătorilor. Gazde au fost toţi credincioşii care au răspuns invitaţiei de a veni la Concertul de Crăciun organizat de P C Protopop Preot Vasile Gafton la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Avrig. 


          Participanţi la evenimentul care pre-vesteşte Crăciunul au fost:
 - Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu
 - Corul Liceului Teoretic ”Gheorghe Lazăr” Avrig, coordonat de domnul profesor Ioan Paraschiv
 - Grupul vocal “Camerata Vocalis” condus de doamna profesoară Mihaela Lepindea
 - Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu



Cu acestă ocazie mulţumim în primul rând gazdei (credincioşilor) din Avrig pentru că au primit colinda, iar în al doilea rând mulţumim celor 4 grupuri de colindători pentru interpretarea într-un mod profesionist a Colindelor care vestesc Naşterea Domnului Iisus şi anul acesta.




 

luni, 7 decembrie 2015

Goana epuizantă după noi înșine

(O abordare (pseudo)fenomenologică a conștiinței superstițioase)


 de Pr. Protopop Vasile Gafton



Totul este alergătură.Noi trăim fără a fi atenți la viață (...)
Nimeni nu mai are timp de nimic. Nici măcar
pentru a fi uimit sau înfiorat, pentru a plânge sau a se îndrăgosti,
pentru a fi, pur și simplu, cu sine însuși.

(Tiziano Terzani, Încă o dată cu caruselul. Despre viață și moarte)


Din punctul de vedere al existenței zilnice, pentru omul timpului prezent scepticismul își găsește extrem de multe justificări. Dumnezeu sau credința nu mai reprezintă elemente care să poată avea vreo influență asupra vieții sale și omul mai speră un singur lucru și anume, că va găsi, totuși, un Dumnezeu care să conteze și în care să poată avea încredere. Din acest motiv, suspiciunea este puternică și credința slăbește vertiginos, mai ales ”atunci când Dumnezeu nu acționează conform așteptărilor noastre; slăbește în mod fatal în momentul în care nici Dumnezeu pare să nu ne dea cea mai mică atenție”[1].
În atare condiții, faptul că s-au înmulțit vertiginos cei care se ocupă cu fabricarea pe bandă a unor ”dumnezei de consum” care nu sunt altceva decât infime fragmente de sacru camuflat în spatele superproduselor livrate de piața postmodernă a superstițiilor nu trebuie să ne mire prea mult. Mai ales că, noi, românii, având experiența unei libertăți câștigate cu sânge, ne vedem în situația de a face față celei mai chinuitoare și neostoite griji a omului rămas liber, grijă concretizată în preocuparea de a găsi ”cât mai repede pe cineva căruia să i se închine”[2].
Și totuși, poporul român s-a născut creștin. Această afirmație categorică a istoricilor vorbește despre o textură unică a țesăturii sau a aluatului din care s-a plămădit neamul românesc. Însă, creștinismul care dospește plămada poporului român nu mai este nici el suficient astăzi pentru a se putea confrunta cu situația faptică și pentru a putea afirma categoric că românii nu au chiar deloc superstiții. Trebuie să precizăm totuși că, în pofida afirmației că, ”de la vrăjitorie la viața de zi cu zi, superstițiile domină toate acțiunile omului, toate creațiile sale și natura care le înconjoară”[3], lucrurile nu pot fi chiar generalizate în privința superstițiilor.
În primul rând, o abordare a superstițiilor prin prisma constantei lor prezențe în viața unui popor nu credem a fi posibilă azi. Aceasta, cel puțin datorită ambiguității ce ar putea plana asupra noțiunii de popor, situație datorată fragmentării și lipsei de coeziune care se manifestă în prezent în cadre din ce în ce mai largi peste tot în lume.
În al doilea rând, am putea să fim circumspecți cu privire la posibilitatea existenței unor superstiții ale poporului luat ca întreg, mai ales datorită caracterului individualist al superstițiilor, caracter ce trimite mai degrabă spre comportamentul magic al unor anumite persoane decât spre o religie articulată a unei comunități[4]. Astfel, am spune că este posibil a vorbi despre prezența superstițiilor în legătură cu anumite grupuri sau categorii mai mari sau mai mici de oameni, însă nu de anvergura sau la nivelul unui popor. În mod cu totul special atunci când vorbim despre credința poporului nu vorbim doar despre o credință ”populară”, ci, vorbim deja despre o religie care implică credința în Dumnezeu, iar, în cazul românilor, vorbim despre credința Bisericii, adică despre credința declarată a peste 90 % din populația țării.
Din acest motiv, trebuie să vedem dacă nu cumva în țara noastră ar fi de-a dreptul eronat să vorbim despre popor în paralel cu Biserica, deoarece într-o majoritate covârșitoare poporul român este în Biserică și este Biserică. Tocmai din acest motiv filosoful francez Jean-Luc Marion spunea că în momentul în care într-o națiune o Biserică moare, moartea ei nu este rezultatul acțiunilor potrivnice ale advesarilor săi, ci, din păcate, este rezultatul înstrăinării membrilor acelei Biserici de ethosul ei prin pierderea curajului, a credinței și a inteligenței[5]. Iată de ce am putea vorbi despre o anumită ”posibilitate” stranie a credincioșilor de a gândi, vorbi și lucra împotriva misiunii Bisericii lor, atâta vreme cât ei sunt în Biserică și ei sunt acea Biserică. Însă, în această situație ar trebui să fie conștienți cu toții că nu fac altceva decât să lupte împotriva lor înșile.
Cum este posibil? Care să fie cauza înstrăinării de acest ethos care a însuflețit credința poporului de-a lungul istoriei? Teologul grec Filotheos Faros crede că lucrurile se găsesc în acest stadiu de evoluție datorită faptului că, ”noi toți, ortodocșii, care viețuim într-o tradiție culturală occidentală, trăim fără să conștientizăm de obicei o criză de autenticitate pe care Ortodoxia o parcurge din momentul în care, în zonele în care ea a constituit leagănul vieții timp de două mii de ani, cultura occidentală a triumfat”[6].
În această situație suntem și noi, motiv pentru care – păstrând ca rezervă cele afirmate până acum, că nu putem vorbi sespre anumite seturi de superstiții care să fie intim legate de identitatea etnică – ar fi posibilă o generalizare la nivelul conștiinței oamenilor care împart aceleași spații geografice și aproximativ aceleași stiluri de viață. Astfel, am putea spune că, pe de o parte, cu toții ne dorim să avem o viață socială de tip occidental, să fim foarte bine socializați, integrați, competitivi; să avem cât mai mult succes din toate punctele de vedere. Pe de altă parte și în paralel cu stilul de viață socială secularizată încercăm să rămânem sau măcar să pară că rămânem într-o viață creștină care se desfășoară încă în Biserică, prin ceea ce Evanghelia indică drept model al unei existențe zilnice. Ce ne facem însă, că, ”există o strânsă interrelație între ceea ce credem și felul în care ne comportăm și trăim”[7]. Cum reușim – sau nu reușim?! – să le împăcăm pe amândouă, pentru că, dacă ar fi după noi n-am renunța la nici una dintre ele. Problema este de a rămâne conștient, așa cum ne atenționa Mântuitorul Iisus Hristos, că ”nu poți sluji la doi domni” (Mt. 6,24).
Ca și când n-ar fi de ajuns incertitudinea, lumea este din ce în ce mai grăbită. Știu, nu spun un lucru nou, însă, poate că motivul pentru care spun că lumea se grăbește va părea nou. De ce spun că se grăbește lumea? Pentru că, fiind nevoită să existe pe cel puțin două planuri și, în același timp, pe nici unul, lumea nu mai este interesată de cauzele reale și ultime ale lucrurilor. Începând de la filosofia antică în cadrul căreia se problematiza temeiul ultim al existenței și până la psihanaliză, care căuta resorturile profunde ale psihicului – atât de profunde încât Jung spunea că, pentru a vorbi despre acestea ar trebui să facă metafizică – omenirea a fost preocupată de găsirea cauzei lucrurilor, incluzând în categoria acestor lucruri și cosmosul, lumea, omul, comportamentele umane, etc. Și de fiecare dată toate încercările de a găsi cauze trimiteau spre o Cauză a cauzelor. Azi, nu. De ce? Pentru că, vitezele la care se perindă evenimentele și, odată cu ele întreaga existență umană, sunt amețitoare. Singura cauză la care mai poate ajunge astăzi omul, după o epuizantă goană printre cele ale lumii, este el însuși. Care el însuși? Acel el însuși spectator al vieții care trece grăbită prin fața lui fără s-o poată opri sau încetini măcar[8].
Așa încât, putem spune că, începând cu deconstructivismul oamenii nu mai caută cauze, ci le crează ei înșiși. Cum? Prin punerea de acord asupra lor[9]. Acest acord ar putea fi un lucru bun, însă ceea ce este paradoxal abia acum urmează. Oamenii nu se prea mai pot pune de acord asupra lucrurilor, care, culmea, se încăpățânează să aibă, totuși, cauze, însă, individuale, autonome, ceea ce nu lasă loc pentru comunicare și acord. În Cartea psalmilor această lipsă a acordului între diferitele concepții referitoare la Cauza existenței este văzut ca un rezultat al lipsei de credință în Dumnezeu și chiar al urii împotriva lui Dumnezeu manifestată prin nerecunoașterea Lui drept Cauză a tuturor cauzelor. ”Și s-au fălit cei ce Te urăsc pe Tine în mijlocul locului de prăznuire al Tău, pus-au semnele lor drept semne” (Ps. 73,5). Se spune atât de sugestiv aici că omul instituie semnele/cauzele lui drept cauze general valabile, fără a ține seama de Dumnezeu, pentru multă vreme Cauza necauzată a întregii existențe, așa cum afirmă și tradiția bimilenară a Bisericii.
Astfel, din graba omului de a găsi sau de a (se) institui (pe) el însuși reper(e) iau  naștere superstițiile. De fapt, dacă am dori să fim foarte preciși am spune superstiție, deoarece este una singură: întâlnirea omului cu sine însuși, după ce s-a autoidolatrizat, peste tot în lume. Omul – al cărui psihic, așa cum afirmă psihologia, nu este omogen și unitar, ci foarte divizat și fragmentat[10] - își proiectează în mod individual propriile iluzii, sentimente, speranțe și angoase în elementele lumii și așteaptă răspuns de acolo. Culmea este că el are impresia că și primește acel răspuns pe care îl așteaptă.
Este un circuit închis în care nu mai are loc nici Dumnezeu, nici alți oameni, deoarece singurul scop al omului este captarea cu orice preț a plăcerii și scăparea de orice durere. Și acest lucru poate fi dobândit doar într-un singur mod: punându-se pe sine însuși în locul lui Dumnezeu, al celorlalți oameni, al lucrurilor și, de ce nu, poate, chiar și în locul său însuși. Efectele pe care le are fiecare întâlnire a ta cu tine însuți în mereu alte și alte roluri, în mereu alte și alte situații par să îți confere certitudinea că există ceva care îți răspunde, ceva care îți vorbește, ceva care îți oferă sprijin. Dar, nu mulți sunt cei care realizează că, de fapt, sunt într-o iluzie personală în care i-au inclus fortuit pe toți ceilalți. Iluzia este aceea că, printr-o raportare superstițioasă la existență omul (re)găsește ceea ce a pierdut datorită înstrăinării sale. Astfel, el are sentimentul că Îl găsește pe Dumnezeu, pe ceilalți oameni, că se regăsește pe sine, fapt pentru care, de multe ori, văzând predilecția pentru lucruri și pentru bani a omului de azi o calificăm, poate, drept lăcomie. Ori, omul, după cum s-a văzut, nu a pierdut doar lucruri, a pierdut mult mai mult. Golul lui interior este mult prea mare pentru a putea fi împlinit doar cu ofertele destul de sărace ale unei lumi în agonie. De aceea, el are tendința să adauge lucrurilor mereu ceva în plus, ceva ce ia din altă parte, ceva de care s-a înstrăinat demult crezând că își este suficient el însuși, ceva care să îi dea sens.
Ne situăm prin cele expuse într-o perspectivă caracterizată de o pronunțată amprentă a conștiinței superstițioase a omului, un om marcat de urgența unei existențe în criză. Această amprentă tinde să se generalizeze si să pună stăpânire, din păcate, chiar și pe sufletele unora dintre credincioșii care, conștienți de faptul că sunt ”preoție împărătească și neam sfânt”[11] sau popor al lui Dumnezeu, își arogă dreptul de a se exprima în numele și în locul preoției sacramentale. Este forma în care dilema deciziei personale legată de lumea din care alegi să faci, totuși, parte, se manifestă în cadrul spațiului eclesial.
Astfel, constatăm că avem în spațiul Bisericii o mulțime de sfătuitori - și mai ales sfătuitoare - cu mină super-cuvioasă și gata oricând să dea povață duhovnicească în orice împrejurare neduhovnicească în care ar fi nevoie întâi și-ntâi de puterea sfințitoare a preoției sacramentale. O serie de practici și de obiceiuri care fac parte din repertoriul acestor ”babe” de vocație nu pot fi eradicate decât cu tact și multă, multă răbdare de către preot, care – dacă nu cumva se complace în a le da apă la moară, din știe el ce motive personale – nu are alt mijloc de a interveni decât să afirme, să explice, dar mai ales să aplice, iară și iară, învățătura cea dreaptă a Bisericii, care are rolul de a elibera omul de superstiții, iar nu pe acela de a-l subjuga lor.
Din acest motiv, am dori să subliniem importanța marilor dascăli și păstori de suflete ai Bisericii noastre, atât de-a lungul istoriei neamului românesc, cât și în prezentul acesta confuz pe care îl traversăm. Rolul lor a fost și este acela de a ajuta poporul să discearnă în privința autenticelor trăiri și atitudini ce caracterizează viața religioasă și, totodată, de a-l ăndemna să se manifesta ca preoție universală printr-o atitudine fermă de apărare a credinței celei adevărate și de raportare sănătoasă la Tradiția bimilenară a Bisericii, descurajând pseudo-credințele și pseudo-practicile cu tentă misticoidă bolnavă. Devierile superstițioase pot apărea, din păcate, chiar și în legătură cu acești mari părinți duhovnicești și păstori de suflete, existând în permanență tendința ca, fie din timpul vieții lor, fie după ce ei au trecut la cele veșnice, mesajul evanghelic pe care l-au transmis lumii și misiunea pe care au desfășurat-o în și pentru Biserica lui Hristos să fie contrafăcute sau denaturate din varii motive, parte voluntare, parte involuntare.
Dincolo de toate cele afirmate, ar trebui să se aibă în vedere încă un fapt important și anume, că există și efecte personale nedorite ale acțiunilor necugetate de acest tip și ale acestor moduri deviante de a crede. În primul rând, o consecință patologică pentru credinciosul încă insuficient așezat în cadrele tradiției Bisericii poate fi considerată trecerea de la real la ireal. Sub imperiul trăirilor de tip mistic despre care vorbeam mai sus, ”realitatea naturală, această temelie a simțului comun, pierde caracterul realității tangibile, dobândind pe acela de nălucire, de joc al imaginației sau, în cazul cel mai bun, de simbol al unei adevărate realități nevăzute. Datorită credinței exaltate, irealul devine mai puternic decât realul și astfel absurdul și aberantul devin trăiri permanente care produc plăcere și beatitudine”[12]. Cercul vicios al căutării plăcerii și al fugii de durere despre care vorbea Sfântul Maxim Mărturisitorul se aplică și în acest caz.
O altă consecință a unei vieți marcate de o accelerație neobișnuită ar fi aceea că, ”cu cât crește viteza, cu atât crește vidul lăuntric. Din cât ești mai la zi și mai departe de tradiție, dintr-atât se amplifică dezrădăcinarea, dezorientarea, deznădejdea (...) Devii tot mai artificial, mai înstrăinat de sine, mai dezarticulat. și ești tot mai departe de bucuriile firești, de naturalețe, de împăcarea interioară”[13].  Din acest motiv, conștiința superstițioasă se manifestă, pe de o parte, ca o tendință magică de instrumentalizare a divinității ce trădează lipsa de răbdare generată dintr-o insuficientă credință și o nădejde lipsită de conținut; o încercare de a lua totul pe cont propriu. Este efectul narcisismului și a egolatrismului despre care am vorbit ceva mai sus și care, din dorința de a deține atotputernicia sfârșește în deznădejde, în disperare și nu face decât să ofere celor care, fără conștiință și scrupule știu să aranjeze lucrurile în favoarea lor, victime sigure. Pe de altă parte, într-o dimensiune a așteptării răbdătoare sau a răgazului dătător de echilibru sufletesc[14] nu poate fi vorba despre niciun fatalism, chiar dacă, la prima vedere am putea crede că este o atitudine cvasi-generală de resemnare a românului de rând. Mai degrabă ar trebui să lecturăm în această atitudine o neîncredere sănătoasă a omului în propriile sale puteri și convingerea lui că succesele repurtate în orice plan existențial nu i se datorează în exclusivitate, ci sunt rodul eforturilor făcute de el cu sprijinului permanent al divinității[15].
Ce-i drept, sentimentul care îi animă pe superstițioși este acela al unei certitudini care dă putere. Însă, în Cartea psalmilor apare o atenționare care ar trebui să fie îngrijorătoare: ”Înmulțitu-s-au slăbiciunile celor ce aleargă după alți dumnezei” (Ps. 15,4). Nu amintim acest lucru pentru a speria pe cineva, ci, doar pentru a conștientiza și pentru a fi știut. Concepția  infantilă a superstițiosului că el însuși este cauza existenței, îl determină să nu mai țină seama de nimic. De ce? Pentru că nu poate. Pentru că, așa cum atenționează și Liviu Pleșca, ”individul fără credință în Dumnezeu, oricât de inteligent ori educat ar fi, nu are capacitatea de a recunoaște modul cum sufletul lui se pervertește. Efectul este o degenerare treptată, lentă, dar sigură. (...) Degenerarea este atât de fină și de lentă, încât de-abia când omul este căzut în sclavia patimilor grele și vrea să scape de ele, își dă seama că este prea târziu”[16]. 
Din acest punct de vedere este extrem de interesant și ceea ce spune psihanalistul austriac Otto Rank, unul dintre elevii lui Sigmund Freud, cu privire la modul în care caută omul viața veșnică sau nemurirea. Referindu-se la piesa Faust, a lui Goethe, Rank spune că, ”Faust a încercat inițial să câștige nemurirea cu ajutorul alchimiei și astrologiei, științele secrete ale magiei negre și al științelor legitime ale epocii lui Goethe; dar el a devenit un captiv al diavolului, căruia îi plătise deja cu propria viață. Acest pact cu diavolul simboliza încercarea individului de a-și asigura stăpânirea propriului suflet prin renunțarea la comunitatea colectivă, spirituală, de dragul plăcerii sale imediate”[17].
Desigur, am putea face uz de o cazuistică bogată în domeniul superstițiilor, însă scopul nostru este acela de a scoate în evidență modul în care o conștiință cu tentă superstițioasă tinde să se generalizeze – fără, însă, să putem spune că un popor întreg sau chiar credincioșii unei biserici suferă în masă de pe urma acestui tip de conștiință cu o funcționare păguboasă din punctul de vedere al păstrării unei nădejdi sănătoase și de suflet mântuitoare  – afectând destul de mult doar pe aceia care nu sunt destul de preocupați de trăirea în duh autentic a credinței propovăduite de Biserică.
Din păcate, persoanele care sunt înclinate spre un comportament generat de o conștiință superstițioasă sunt foarte greu sau, poate, chiar imposibil de consiliat, de călăuzit, de îndrumat spre o unificare a propriilor suflete, spre o sănătate duhovnicească lucrătoare, deoarece ele trăiesc în ele însele o dureroasă fragmentare, fragmentare pe care o putem constata din păcate și în societatea în care trăim.
Un lucru am putea totuși să facem. Să ne amintim ca, măcar din când în când, să ne rugăm și pentru ei.


[1] Deepak Chopra, Viitorul lui Dumnezeu. O abordare practică a spiritualității pentru vremurile noastre, trad. de Constantin Dumitru-Palcus, Ed. Lifestyle Publishing, București, 2015, p. 10; 74
[2] Pr. Vasilios Thermos,  Despre problemele vieții creștine contemporane, trad. din limba greacă de Pr. Șerban Tica, Ed. Sophia, București, 2012, p. 83
[3] Irene Claver, Cartea cărților de superstiții, trad. din limba spaniolă de Gabriela Ionescu și Melania Stancu, Ed. Curtea veche, București, 2012, p. 10
[4] Referiri detaliate la modul în care se deosebește magia ca opțiune individuală, de religie ce caracterizează comunitățile umane pot fi găsite la Stuart A. Vyse, Psihologia superstiției, trad. din engleză de Anacaona Mîndrilă-Sonetto, Ed. Trei, București, 2012
[5] Jean-Luc Marion, Despre raționalitatea Revelației și iraționalitatea credincioșilor, trad. românească de Maria-Cornelia Ică jr, Ed. Deisis, Sibiu, 2014, p. 53
[6] Pr. Filotheos Faros, Omul fără chip. Înstrăinarea ethosului creștin, ediția adoua revizuită, trad din limba greacă de Pr. Dr. Gabriel Mândrilă, Ed. Sophia/Platytera, București, 2013, p. 11
[7] Mitropolit Emilianos Timiadis, Preot, parohie, înnoire. Noțiuni și orientări pentru teologia și practica pastorală, ediție revizuită, trad. de Paul Brusanowski, Ed. Andreiana, Sibiu, 2015, p. 212
[8] Olaf Koob, Pripeală și Plictis. În căutarea sensului vieții, trad. de Diana Sălăjanu, Ed. Univers enciclopedic gold; Triade, București, 2012, p. 85
[9] John D. Caputo, Gianni Vattimo, După moartea lui Dumnezeu, trad. din limba engleză de Cristian Cercel, Ed. Curtea veche, București, 2008, p. 63
[10] James Hollis, De ce oamenii buni săvârșesc fapte rele, trad. de Laura Fota, Ed. Trei, București, 2009, p. 12
[11] Molitfenic, Rugăciunea de sfințire a apei
[12] Ion Mânzat, Psihologia credinței religioase. Transconștiința umană, Ed. Știință & Tehnică, București, 1997, p. 200
[13] Dan C. Mihăilescu și Ciprian Măceșaru în dialog epistolar, Despre nerăbdarea de a fi răbdător, Ed. Humanitas, București, 2014, p. 10
[14] Olaf Koob, op. cit., p. 28
[15] Mircea Flonta, Ce înseamnă să fii un bun creștin? O privire critică asupra mentalității religioase din România e astăzi, în volumul intitulat Religia și societatea civilă, coordonat împreună cu Hans-Klaus Keul și Jörn Rüsen, Ed. Paralela 45, Pitești, 2005, p. 189
[16] Liviu Pleșca, Știința răului. Degenerarea indivizilor și popoarelor, Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2014, p. 110
[17] Otto Rank, Psihologia și sufletul. Un studiu despre originea, evoluția și natura sufletului, trad. din germană de Simona Tudor, Ed Herald, București, 2010, p. 96